Pilne!!! Kolizja ale z czyjej winy?

• Autor wątku Autor wątku Aga w.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aga w.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam wielki problem, gdyz dzis mialam kolizje wyjezdzajac z uliczki wewnetrznej czyli z drogi podporzadkowanej na główna. samochod ktory we mnie uderzyl mial wlaczony kierunkowskaz w prawo co oznaczalo, ze kierowca wjezdza w uiczke, z ktorej ja wyjezdzalam, wiec pewna tego ruchu wjechalam na glowna uice a w tym samym momencie kierowca udezyl w moj lewy bok samochodu i spowodowal spore wgniecenie. Nie wzywalismy policji gdyz kierowca przyznal sie, ze byla to jego wina bo zaponial wylaczyc kierunkowskaz. Moja corka spisala oswiadczenie na prosbe tego kierowcy,ze przyznaje sie do winy i jest tam podpis kierowcy. Jednakze po paru godzinach zadzwonil ojciec kierowcy z awantura ze oswiadczenie to wymusilam i ze jego dziecko nie bierze odpowiedzialnosci za to. Czy w tej sytuacji moge domagac sie splaty szkody z ubezpieczenia tamtego kierowcy czy jest to ewidentnie moja wina i czy oswiadczenie w ktorym kierowca przyznaje sie do winy jest moja obrona? Bardzo prosze o pomoc.

Skutkiem złożenia oświadczenia woli pod wpływem błędu (błędu istotnego oraz dotyczącego treści czynności prawnej) jest możliwość uchylenia się od skutków takiego oświadczenia. Aby tego dokonać kierujący musi złożyć Pani oświadczenie na piśmie w ciągu roku od wykrycia błędu.
Z tymże w tym przypadku wcale nie musimy mówić o błędzie, jeżeli dysponujemy oświadczeniem sprawcy kolizji o fakcie włączenia kierunkowskazu. W razie sporu Sąd może wziąć pod uwagę że okoliczność włączenia kierunkowskazu miała jednak wpływ na spowodowanie wypadku. To z kolei nie musi całkowicie wyłączać Pani odpowiedzalności. W razie wątpliwości Sądu opinie może wydać biegły z zakresu ruchu drogowego.

Jeśli dojdzie do rozprawy, to nie stawiałbym na wygraną - głównie z tego powodu, że wyjeżdżając na drogę główną z podporządkowanej należy ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom będącym w ruchu. Facet mógłby być nawet pijany, a i tak zapewne by wygrał w sądzie. Niewyłaczenie kierunkowskazu może i jest jakimś wykroczeniem, ale co najwyżej formalnym, zaś wymuszenie pierwszeństwa to już wykroczenie skutkowe.

czyli sam fakt ze mial wlaczony kierunkowskaz i teoretycznie sygnalizowal wjazd w uliczke z ktorej wyjezdzalam jest faktem nie istotnym w tej sprawie? bo skoro ktos mi sygnalizuje zwolnienie miejsca na drodze glownej to raczej nie wymuszam na nim pierwszenstwa tylko sie bezkolizyjnie wlaczam do ruchu.
pewnie to ze osoba ta stwierdzila ze to jej wina bo sie zagadala i zagapila wiec przez to przyznala sie do winy tez jest nie istotne w sprawie?
Nie mam pojecia czy mam sie udawac z ta sprawa do ubezpieczyciela tej drugiej osoby czy sobie odpuscic zeby nie wladowac sie w jeszcze wiekszy balagan.
zwlasza denerwujace jest to w sytuacji ze mam prawo jazdy od 30 lat i nie mialam ani jednego wypadku a z powodu bledu osoby ktora ma prawo jazdy od sierpnia stoje na straconej pozycji w kazdej kwestii.

Proponuję dać sobie spokój, kolega @13Homer ma rację. Chciałbym zauważyć, że uczestnika włączającego się do ruchu i w czasie jazdy obowiązuję zasada szczególnej ostrożności.
Pzdr.

proste wytłumaczenie - jadący droga główną zmieniał przed dojazdem do skrzyżowania tylko pas ruchu na prawy np. aby ustąpić miejsca wyprzedzającemu go pojazdowi jadącemu lewym pasem (udowodnij ,że tak nie było...) , albo np. zmieniał pas ,aby zatrzymać się na poboczu za skrzyżowaniem (bez zamiaru skrętu w prawo... )...

Tyle że napisał oświadczenie w którym napisał że zapomniał wyłączyć kierunkowskaz

ale nie napisał ,że chciał skręcać w prawo... po zmianie pasa na prawy chciał jechać prosto prawym pasem...

Jeżeli są jakieś wątpilowości proponuje udać się na policję i oni pani mniej więcej powiedzą jakie ma pani szanse na wygraną.Udzielenie takiej porady na pewno nie będzie panią nic kosztowało i będzie miała pani pewność czy jest pani wina czy tez nie.(może być uznana współwina.

Oświadczenie ma znikomą moc dowodową a powód jest taki że w każdej chwili może być zmienione.

Powrót