Pilne odstąpienie od umowy zawartej poza lokalem

• Autor wątku Autor wątku 2zona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

2zona

Zbanowany
Odpowiedzi
8 049
Przedsiębiorcy. Moi rodzice jak wielu dało się nabrać przez firmę WELMAX i dziś podpisali umowę na odkurzacz na 4500 zł ale, że na raty to brali to łączna kwota spłaty prawie 6300 zł . Oczywiście chcemy odstąpić od umowy ALE jako, że mam dość blisko do Poznania to chcemy to wszystko dostarczyć do ich biura (odstąpienie od umowy, cudowny odkurzacz i paragon. Powiedzćie czy to wszystko mogę zrobić przy 1 wizycie czy muszą być różne terminy i jak się zabezpieczyć przed ratami (tato nawet nie wie w jakim banku bo kobieta mówiła o Alior ale jak wpiszę w google nr konta to wychodzi Bank Sląski). Proszę o pomoc i to pilną.

Biorąc pod uwagę kwotę dla daleko idącej ostrożności wysłać za zpo odstąpienie od umowy na adres z umowy oraz ten z pouczenia o prawie do odstąpienia.
Niezależnie powiadomić bank o odstąpieniu od zakupu. Również za zpo. (to pismo prawdopodobnie jako jedyne zostanie odebrane.

@Shocked a jak uważasz pismo do banku to powinni wysłać ale do jakiego (Śląskiego bo taki wychodzi mi nr konta w google) , w jaki sposób się dowiedzieć gdzie ten kredyt zaciągnięty ?? I ogólnie czyli oprócz tego, że do siedziby to wszystko zawożę to jeszcze na wszelki wypadek wysłać to samo odstąpienie ZPO ? Podbijać może jakąś pieczątką u RPK ? Z góry dziękuję za pomoc.

Do banku takiego, jaki widnieje na umowie kredytowej (po weryfikacji nru konta)
W razie wątpliwości do obu banków. Najwyżej wróci odpowiedź, że NN nie jest klientem.
Wysłać listownie aby nie przegapić terminów.
Zawożąc można wziąć wypowiedzenie i postarać się o potwierdzenie ale nie liczyłbym na to.

No właśnie sprawa jest taka, że umowy kredytowej rodzice nie mają. Jest tylko umowa kupna tego odkurzacza i adnotacja, że spłata ratalna na niżej wymienione konto. Po nr. konta wychodzi, że Bank Śląski ale na teczce długopisem napisane Alior Bank (najwyżej wyślę to tu i tu). Nie sądziłam, że mam tak naiwnych rodziców ( oboje ok. 50 lat).

Powrót