Pilne pytanie: zachowek a darowizna

• Autor wątku Autor wątku mcgiwer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcgiwer

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam i mam pytanie. Pewien czas przed śmiercią mojej babci, ta notarialnie przepisała 3/4 własności mieszkania mojej mamie (będącej synową babci), a ta przepisała (również notarialnie) połowę tego mieszkania mnie (taka była wola babci).<br />
<br />
Po śmierci babci i otwarciu testamentu (w którym nie jestem spadkobiercą) rozpoczęła się rozprawa spadkowa. Moje pytanie jest następujące: czy będę musiał płacić zachowek z tytułu otrzymania połowy wartości mieszkania?<br />
<br />
Proszę o pilną odpowiedż, gdyż w styczniu będzi kolejna (i możliwe że ostatnia) rozprawa.

Ewentualne roszczenie z tytułu zachowku po babci będzie obciążało mamę, bo to ona została obdarowana przez babcię.

Skoro Ty otrzymałeś darowiznę od mamy, to może Cię obciążać ewentualne roszczenie z tytułu zachowku po śmierci mamy.

0Dziękuję za odpowiedź. Zapytałem, gdyż mama chce użyć pozostawionych mi pieniędzy od zmarłego dziadka (mamy ojciec) do spłaty "mojej części" zachówku po babci (teściowej mojej mamy), co według mnie nie jest zgodne z prawem

Powrót