[PILNE] Skrócenie terminów ponownych wniosków o WPZ (Art. 161 § 2 KKW) – 3 i 6 miesięcy zamiast 6 i 12?

• Autor wątku Autor wątku setosakawa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

setosakawa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Siema wszystkim,

Chciałbym raz a porządnie wyjaśnić temat terminów składania ponownych wniosków o warunkowe przedterminowe zwolnienie (WPZ) po otrzymaniu odmowy. W sieci i wśród adwokatów krążą sprzeczne informacje, a wielu twierdzi, że „nic się nie zmieniło”.

Zgodnie z najnowszą nowelizacją Kodeksu Karnego Wykonawczego (KKW), terminy z Art. 161 § 2 zostały skrócone o połowę. Celem zmian było urealnienie szansy na resocjalizację i zmniejszenie przeludnienia w ZK.

Jak to wygląda TERAZ (stan na styczeń 2026):

1. Wyroki do 5 lat pozbawienia wolności: Ponowny wniosek można składać już po upływie 3 miesięcy od dnia wydania postanowienia o odmowie (wcześniej było 6 miesięcy).
  2. Wyroki powyżej 5 lat (lub suma kar): Ponowny wniosek można składać po upływie 6 miesięcy od dnia odmowy (wcześniej był aż rok!).
Wiem, że w wielu internetowych bazach aktów prawnych (nawet tych popularnych) wciąż wisi stara wersja przepisu z 2023 roku. Jednak wejdźcie sobie w najnowsze nowelizacje uchwalone w 2025 roku, które weszły w życie z dniem 1 stycznia. To jest fakt prawny, a nie teoria.

Czy ktoś już składał wniosek po nowym terminie i przeszedł on przez biuro podawcze sądu bez zwrotu? U mnie informacje od „swoich” ludzi potwierdzają, że sądy zaczynają to procedować po nowemu.

Dajcie znać, co o tym sądzicie.

setosakawa napisał:
Wiem, że w wielu internetowych bazach aktów prawnych (nawet tych popularnych) wciąż wisi stara wersja przepisu z 2023 roku. Jednak wejdźcie sobie w najnowsze nowelizacje uchwalone w 2025 roku, które weszły w życie z dniem 1 stycznia. To jest fakt prawny, a nie teoria.
Zatem bardzo uprzejmie proszę wskaż dziennik ustaw, w którym opublikowano tak istotną zmianę. To pilne - by móc z Tobą dyskutować.

Napisalem to co zostalo przekazane mi. Czyli jest to wyssane z palca i jest po staremu?

setosakawa napisał:
Jednak wejdźcie sobie w najnowsze nowelizacje uchwalone w 2025 roku, które weszły w życie z dniem 1 stycznia. To jest fakt prawny, a nie teoria.
Stary - skoro polecasz gdzieś wejść to podaj gdzie. Zawsze tak dyskutujesz bez żadnego poparcia faktami?
Ja nie znalazłem żadnej takiej nowelizacji. Ale ja nie twierdzę, że jestem specjalistą od prawodawstwa.

Numer projektu legislacyjnego: UD194. Wiele zmian, między innymi ta, o której Tobie przekazano. Jednak to nadal tylko projekt. Który nie wszedł w życie i nieprędko wejdzie.

Ostatnia edycja:
tak zawsze, szczegolniez takimi jak ty ;)

Powrót