pilne: skuteczny sprzeciw w e-sądzie , umorzenie, co dalej?

• Autor wątku Autor wątku Starynowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Starynowy

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witajcie.

Moja mama jest osobą chorą psychicznie. Nie jest ubezwłasnowolniona, choć chcę mamę ubezwłasnowolnić.
Mama aktualnie przebywa w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym. Jej stan się nie poprawi.
Gdy tato żył, zaciągnął na mamę trochę kredytów, które mama podpisywała. Za część długu jedna z firm pożyczkowych skierowała sprawę do windykacji i w e-sądzie w Lublinie zapadł wyrok.
W imieniu mamy jako pełnomocnik wniosłem sprzeciw. Zdaniem lekarzy psychiatrów którzy mamę leczą mama w chwili podpisywania nie miała świadomości tego co robi. E-sąd uznał sprzeciw za skuteczny i skierował sprawę do właściwego sądu.
Sąd Rejonowy wezwał powoda do usunięcia braków formalnych oraz uzupełnienia pozwu, czego powód nie uczynił. Wobec tego sąd umorzył postępowanie.
O sprawie dowiedziałem się tak, że na adres pod którym mama kiedyś mieszkała (obecny właściwy adres to zol i według niego miało się toczyć postępowanie) przyszło pismo, którego nikt odebrać nie mógł, ale powiedziała o tym sąsiadka, zadzowniła do mnie. Życzliwa pani z poczty podała mi jaki sąd i sygnaturę. W sekretariacie sądu powiedzieli mi co to za pismo. Zapytałem czy że jako pełnomocnik też chyba powinienem je otrzymać? No i mi je wysłali, stąd wiem o brakach formalnych i umorzeniu.

Teraz pytanie co dalej. Czy firma pożyczkowa może znowu wystąpić z tym roszczeniem do e-sądu? i czekać na jakiś błąd, że nie zdążę wnieść sprzeciwu, itd. Mama ma w tej firmie jeszcze inne długi. Może chcą sprawy połączyć? Czy mogą, skoro w częściowej sprawie jest umorzenie? Czy wolno im pozywać tylko za długi, za które wcześniej nie pozwali? Czy mogą tak sobie pozywać do e-sądu w nieskończoność?
Czy może ta firma dług sprzedać, mimo że sprawa została umorzona?

I najważniejsze: na decyzję sądu przysługuje zażalenie w terminie 7 dni. Termin mija jutro. Czy mogę to jakoś zaskarżyć, aby firma musiała się stawić i uznać w jakiej wysokości mama ma dług? Z tego co wiem, w związku z chorobą skoro nie była świadoma (jeśli się to udowodni) oddać będzie musiała, ale bez odsetek i jakiś dziwacznych kar, tylko sam kapitał.
Wnosić to zażalenie (i jak?)czy czekać do dalej?

Dziękuję i pozdrawiam.

Powrót