Pilne usunięcie członka zarządu

• Autor wątku Autor wątku KapitanNemo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KapitanNemo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
razem z moim wspólnikiem (razem też zasiadamy w zarządzie) prowadzimy spółkę budowlana. Niestety wspólnikowi coś strzeliło do głowy i zaczął działać na niekorzyść spółki - straciliśmy przez jego czynności 2 kontrakty na budowy.

Muszę go jak najszybciej usunąć z zarządu spółki. Ja mam 60% udziałów, on 40%. Czy mogę podjąć uchwałę zawieszającą go jako członka zarządu?

Czy spółka jest spółką zoo czy inną?
Jeśli jest to spółka zoo, Uchwała musi być podjęta przez zgromadzenie wspólników. Zależy również wszystko od umowy spółki, jak są wybierani i jakie ma kompetencje. Zbyt mało informacji jest w poście

pokrzywdzona88 napisał:
Czy spółka jest spółką zoo czy inną?
Jeśli jest to spółka zoo, Uchwała musi być podjęta przez zgromadzenie wspólników. Zależy również wszystko od umowy spółki, jak są wybierani i jakie ma kompetencje. Zbyt mało informacji jest w poście

Spółka ZOO.
Zarząd jest wybierany na rok, uchwałą zgromadzenia wspólników. Członek zarządu może zostać odwołany.
Pytanie - czy ja posiadając 60% udziałów zwołująć zgromadzenia mogę odwołać członka zarządu?

Jeśli jest to spółka zoo i w umowie spółki nie ma żadnych dodatkowych osobistych uprawnień dla wspólnika, to oczywiście możesz odwołać członka zarządu będącego wspólnikiem mniejszościowych. art 203 ksh

Należy zwołać nadzwyczajne zgromadzenie wspólników z daną uchwałą z zachowaniem terminu zwołania oraz sposobu zwołania zgromadzenia.

dodatkowo warto zwrócić uwagę jak wygląda reprezentacja spółki. Czy jest jednoosobowa czy dwuosobowa. Jesli jedno, sam możesz reprezentować spółkę, jesli dwu nalezy wybrać nowego członka zarządu, by nie blokować działań spółki np. podpisywanie nowych umów itp.

Każda zmiana zarządu musi w przeciągu 7 dni trafić do krs w celu zarejestrowania zmian.

Powrót