A
andrzejtsw
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam.Jestem(byłem)pracownikiem agencji pracy tymczasowej.Umowe mam od 07-01-2013r.do 28-02-2013r.Pracowałem we Francji u Pracodawcy Urzytkownika.W dniu 15-01 uległem wypadkowi w pracy,zgłosiłem ten fakt osobie która podawała się za brygadziste,sprawa została zingerowana,dostalem tylko środki przeciwbolowe i kazano mi pracować dalej.Po dwóch dniach poczułem się gorzej,poinformowałem za pomocą sms pracodawce w Polsce ze musze wracać do kraju celem wizyty lekarskiej,nie dostałem żadnej odpowiedzi.Przy pomocy kolegi (świadka wypadku)spakowałem się i wróciłem do kraju.Po powrocie natychmiast udałem się do lekarza który skierował mnie na badania specjalistyczne(złamanie ręki,nosa,urazy głowy,kręgosłupa lędzwiowego i wiele innych).Zwolnienie chorobowe mam od 18-01 do lekarza dotarłem 19-01.Zgłosiłem zwolnienie choroboe pracodawcy w Polsce dnia 19-01 mailowo a 21-01 otrzymałem od agencji ROZWIĄZANIE UMOWY O PRACĘ BEZ WYPOWIEDZENIA Z DNIEM 18-01.Pytania moje brzmią następująco:CZY PRACODAWCA MÓGŁ MNIE ZWOLNIĆ DYSCYPLINARNIE-CZEGO MOGE SIĘ DOMAGAĆ W ODWOŁANIU DO SĄDU PRACY?ps.dodam tylko ze oczywiście wypadek zgłosiłem zarówno pracodawcy jak i do BHP oczywiście robią teraz wszystko żeby roszczenia nie uznać,straszą świadkami itp.ja na razie czekam na rozwój wypodków-dysponuje niezbitymi dowodami jak i naocznego świadka.Pozdrawiam i prosze o porade.