Pilne!!

• Autor wątku Autor wątku kibic87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kibic87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!!
Mój ojciec kiedyś prowadził różne biznesy i wszystko upadło i jest winien kolesiowi 20tys zł...Miał sprawe o to że wyłudził czy coś bo już wtedy jak pożyczał tą kase to miał zawieszoną działalnośc, i w ciągu 8 miesięcy miał oddac te pieniądze i dostał pół roku w zawieszeniu na 1,5 roku...niedługo minie te 8 miesięcy(chyba w lutym) i dziś był dzielnicowy i przeprowadzał wywiad środowiskowy czy coś takiego...
Teraz mam ptanie: Czy jeśli nie odda tych pieniędzy w tym terminie to mu odwieszą tą kare i będzie musiał odsiedziec te pół roku???
Prosze o szybką odpowiedź i z góry dziękuje...
Pozdrawiam i życze szczęśliwego nowego roku!!

Jest to podstawa do zarządzenia wykonania kary ale podstawa fakultatywna, tzn. Sąd może ale nie musi zarządzić wykonania kary. Ocena należy do Sądu.

Właśnie się dowiedziałem że wczoraj przyszło pismo z sądu że w ciągu 7 dni musi okazac potwierdzenie oddania tych pieniędzy...
A dokładnie sprawa odbyła się 02.06.2008 i po dwóch tygodniach miał sie wyrok uprawomocnic(słowa sendziego) czyli 16.06.2008 i dopiero od tej daty w ciągu 8 miesięcy miał odda...więc wychodzi że powinien oddac do 16.02.2009 więc dlaczego juz ma okazac te potwierdzenie??

I od czego zależy czy sąd zarządzi wykonanie tej kary??

Sąd może zarządzić wykonanie kary jeśli oceni, że skazany uchylał się od naprawienia szkody, czyli nie naprawił mimo że mógł (że miał na to środki), a zatem że jego zachowanie bylo nacechowane złą wolą.

Co do terminu to być może termin był jednak inny (sprawdziłbym to na spokojnie w wyroku).

Nie robił tego specjalnie ponieważ był bezrobotnym...Pracuje dopiero ponad miesiąc i dopiero od tej pory ma jakiekolwiek srodki...
Więc jest możliwośc ze sąd nie zarządzi wykonania kary tak??

I jeszcze mam pytanie: Co teraz powinien zrobic??Żeby nie musiał wykonywac tej kary i spłacac to spokojnie co miesiąc w miare możliwości...??

Po pierwsze upewnić się jaki był termin. Po drugie, jeśli termin jeszcze nie minął to zapłacić w terminie, a jeśli minął to najlepiej zapłacić jak najszybciej.

no ja wiem ze powinien zapłacic tylko jak pisałem wyżej dopiero ponad miesiąc pracuje i nie ma tyle pieniędzy żeby zapłacic...Więc co powinien zrobic żeby nie musiał wykonac kary i stopniowo to jakos spłacac z pensji którą dostaje...

Próbować porozumieć się w tej kwestii (uzgodnić to - najlepiej na piśmie) z uprawnionym do otrzymania pieniędzy i liczyć na to że to wystarczy by Sad nie zdecydował się zarządzić wykonania kary.

Powrót