Pilnie potrzebuje pomocy!!!!

• Autor wątku Autor wątku smerf21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smerf21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Na początek krótko opisze moją sytuację.
Od 2005 roku płacę alimenty na dziecko. W ubiegłym roku moja eks wystąpiła do sądu o podwyższenie. Normalnie płaciłem co miesiąc, jeżdziłem do dziecka na wizyty bo też mam ustalone przez sąd. Jednak przez ostatnie kilka miesięcy moje relacje z byłą bardzo się popsuły. Przestała mnie wpuszczać do dziecka, nastawiać przeciw mnie, ale najlepsze jest to , że kilka dni temu dostałem wezwanie od komornika, na zapłatę zaległych alimentów, o których nawet nie wiedziałem.
Co mam teraz zrobić? Jak długo powinienem trzymać pokwitowania z alimentów? Czy ona może wygrać?

Potwierdzenia należy przechowywać 3 lata,po tym czasie roszczenia o zapłatę ewentualnych zaległości się przedawniają. Wyjaśnij to z komornikiem jak najszybciej bo jak już raz wejdzie na twoją pensje będziesz miał trudność się z nim ''rozstać''.

Złóż w sądzie wniosek o uregulowania kontaktów z dzieckiem.

tatko9876 napisał:
Potwierdzenia należy przechowywać 3 lata,po tym czasie roszczenia o zapłatę ewentualnych zaległości się przedawniają.
Nie do końca
Przepis prawny:
Kodeks Cywilny
Art. 121. Bieg przedawnienia nie rozpoczyna się (...):
1) co do roszczeń, które przysługują dzieciom przeciwko rodzicom - przez czas trwania władzy rodzicielskiej;

smerf21 napisał:
jeżdziłem do dziecka na wizyty bo też mam ustalone przez sąd. Jednak przez ostatnie kilka miesięcy moje relacje z byłą bardzo się popsuły. Przestała mnie wpuszczać do dziecka
Przepis prawny:
Kodeks Postąpowania Cywilnego
Art. 59815. § 1.Jeżeli osoba, pod której pieczą dziecko pozostaje, nie wykonuje albo niewłaściwie wykonuje obowiązki wynikające z orzeczenia albo z ugody zawartej przed sądem lub przed mediatorem w przedmiocie kontaktów z dzieckiem, sąd opiekuńczy, uwzględniając sytuację majątkową tej osoby, zagrozi jej nakazaniem zapłaty na rzecz osoby uprawnionej do kontaktu z dzieckiem oznaczonej sumy pieniężnej za każde naruszenie obowiązku.

Byłem wczoraj u komornika. Na początku nie wiedziałem co mam mówić bo był dla mnie bardzo oschły, usiadłem przy biurku i zapytałem na jakiej podstawie dostałem pismo o zapłatę zaległych alimentów. Komornik uśmiechnął się i powiedział: " JAK SIĘ NIE PŁACI TO TAK JEST". Mówie mu że płacę normalnie co miesiąc, pokazałem mu kwity. On powiedział mi że moja była stwierdziła że ja ani razu nie zapłaciłem jej alimentów. Zadzwonił do niej, ta zaczeła się motać i nie wiedziała już co ma powiedzieć. Kazał jej podać za dokładnie które miesiące jestem jej winien pieniądze, albo wycofać całą sprawę.
No i teraz nie wiem czy jeżeli ona wycofałaby to pismo czy ja nadal mógłbym podać ją do sądu o próbę wyłudzenia pieniędzy?

Zapomniałem się jeszcze zapytać czy ktoś może mi pomóc w napisaniu tych pism.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
smerf21 napisał:
czy jeżeli ona wycofałaby to pismo czy ja nadal mógłbym podać ją do sądu o próbę wyłudzenia pieniędzy?
Tak czy siak - na 99 % skutecznie nie.
Ale kosztów postępowania egzekucyjnego - wydaje się, iż nie powinien Pan ponosić.

Teraz muszę płacić alimenty przez komornika, a to są dodatkowe koszta. Alimentów płacę 500zł i dodatkowo muszę wpłacić jeszcze 70zł dla komornika. Gdzie i z jakim pismem mam pójść żeby tych kosztów uniknąć?

Spróbuj porozmawać z eks o umorzeniu postępowania lub
kpc
art. 883
§ 2. Jednakże dłużnik może żądać umorzenia egzekucji co do świadczeń wymagalnych w przyszłości, jeżeli uiści wszystkie świadczenia wymagalne i złoży do depozytu sądowego sumę równającą się sumie świadczeń periodycznych za sześć miesięcy, z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy. Komornik skorzysta z tego umocowania, gdy stwierdzi, że dłużnik popadł w zwłokę z uiszczeniem świadczeń wymagalnych; równocześnie wszczyna z urzędu egzekucję.

smerf21 napisał:
Gdzie i z jakim pismem mam pójść żeby tych kosztów uniknąć?
Odpowiedzi należy szukać w starej, ale jak najbardziej aktualnej uchwale Składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego z dnia 27 listopada 1986 r. III CZP 40/86 :
Dłużnik, przeciwko któremu wszczęta została egzekucja alimentów, mimo że dobrowolnie zaspokajał alimenty w terminie i wysokości określonej w tytule wykonawczym, może skutecznie - stosownie do okoliczności - w drodze skargi kwestionować czynności komornika w zakresie obciążenia go kosztami egzekucyjnymi (art. 767 i 770 kpc).
Warto przypomnieć również postanowienie SN z dnia 9 września 1987 r. III CRN 233/87 :
Wierzyciel, który bez potrzeby powoduje wszczęcie egzekucji w sytuacji, gdy dłużnik zgodnie z tytułem wykonawczym dobrowolnie świadczy alimenty w wymaganej wysokości i ustalonym terminie, sam powinien ponieść wywołane tym postępowaniem koszty egzekucyjne, przysługujące organowi egzekucyjnemu. Zwolnienie wierzycielki, jako dochodzącej roszczeń alimentacyjnych, od uiszczenia kosztów sądowych (art. 111 § 1 pkt 2 k.p.c.), które rozciąga się także na postępowanie egzekucyjne (art. 771 k.p.c.), w tym wypadku dotyczy tylko kosztów niezbędnych do celowego przeprowadzenia egzekucji (art. 770 k.p.c.).

Moja była przystaje przy swoim!!!

Witam. Długo czekałem ale dostałem odpowiedz od komornika, że moja eks nadal twierdzi iż nie płaciłem alimentów. czy mam wpłacać coś do komornika za te niby zaległe alimenty czy sprawę kierować do sądu? Z tego co wiem teraz mogę ją podać o próbę wyłudzenia.

RE: Moja była przystaje przy swoim!!!

Masz potwierdzenia wpłat jakie dokonywales?

nie mam wszystkich bo ciężko jest utrzymać kwitki od 2004 roku, ale większość mam. Tak jak powiedział mi komornik ona chce zwrotu za wszystkie lata nie za określone miesiące. Co daje mi duży plus.

Połączyłam tematy, żeby nie było pytań dodatkowych o sprawy, które zostały już omówione, zwłaszcza, że to dalszy ciąg tego samego problemu.
A teraz wątek przenoszę do działu założonego specjalnie na potrzeby egzekucji alimentów.

smerf21 napisał:
moja eks nadal twierdzi iż nie płaciłem alimentów. czy mam wpłacać coś do komornika za te niby zaległe alimenty czy sprawę kierować do sądu?
Zapłacone zaległe świadczenia alimentacyjne ?
Pozew o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego. Ciężar dowodu spoczywa na Panu, ale są możliwe wszelkie środki dowodowe.
Nie ma na co czekać.

nie zalegam teraz z żadnymi alimentami choć płacę przez komornika. Czy wystarczą mi za dowód pokwitowania bankowe i przekazy pocztowe? Bo był też taki okres gdzie płaciłem jej do ręki. Wtedy nie myślałem o tym żeby mieć to na piśmie. Ale za to kilka razy widziało kilka osób jak daje jej alimenty do ręki. Czy to dobrze? Były też sytuacje gdy pokłóciłem się z nią to dawałem pieniądze dla córki żeby zaniosła dla matki.

Ostatnia edycja:
Wszystko to trzeba podnieść, wnieść o przesłuchanie świadków.
Trzeba również wnieść w pozwie o udzielenie zabezpieczenia - poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Pozew powinien przygotować prawnik.

Powrót