Pilnie prosze o rade

• Autor wątku Autor wątku anetta24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anetta24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Mam pytanie mój mąż odbywa karę pozabwienia wolności 1 rok i jest juz 2 miesiace w zk ma grupe otwarta chodzi do pracy dobrze sie sprawuje czy mamy sznse aby wyszedł na warunkowe zwolnienie zwlaszcza ze jest jedynym zywicielem ja mam 2 grupe niepelnosprawana Proszę o rade pomoc mamy też adwokata Czy jest jakaś sznsa ze wyjdzie na warunkowe zwolnienie

anetta24 napisał:
Mam pytanie mój mąż odbywa karę pozabwienia wolności 1 rok i jest juz 2 miesiace w zk ma grupe otwarta chodzi do pracy dobrze sie sprawuje czy mamy sznse aby wyszedł na warunkowe zwolnienie zwlaszcza ze jest jedynym zywicielem ja mam 2 grupe niepelnosprawana Proszę o rade pomoc mamy też adwokata Czy jest jakaś sznsa ze wyjdzie na warunkowe zwolnienie

Jeżeli skazany odbywa 1 rok (12 miesięcy) kary pozbawienia wolności a odbył 2 miesiące, to na chwilę obecną nie ma uprawnień do warunkowego zwolnienia (nabędzie je po 6 miesiącach od początku odbywania kary).

No chyba że wcześniej przebywał w AŚ przez 4 miesiące i Sąd zaliczył mu to na poczet kary? :>

Kolejna kwestia jest taka, że niepełnosprawność, jedyny żywiciel rodziny itd. nie są przesłankami do udzielenia wpz (warunkowego zwolnienia) ale do przerwy w karze pozbawienia wolności (art 153 kkw)

Ostatnia kwestia - skoro jest w podgrupie otwartej, to nie powinien mieć problemu ze znalezieniem sobie pracy samemu czy też przekazywania środków na utrzymanie rodzinie, jednocześnie odbywając karę pozbawienia wolności (mam rację?)

Ostatnia edycja:
Mój maż siedzi po raz pierwszy i pracuje ale za darmo nie płacą mu za to Mam jeszcze pytanie do czego jest potrzebny wywiad kuratora bo było u mnie już dwóch ?

Powrót