Piramida Finansowa

• Autor wątku Autor wątku Sajmon2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sajmon2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
spotkałem się ze stroną internetową, która umożliwia "wygranie" pieniędzy w prostym konkursie. Pieniądze te wczesniej sa zbierane jako punkty za polecanie innych graczy. Piramida jest 5-cio stopniowa

Np.
0. dostaje link polecajacy, od osoby na 5 szczeblu
1. wysylam smsa dla strony, i rejestruje sie w konkursie.
2. rejestrujac sie ide na 5 miejsce a punkty konkursowe za sms ida na konto osoby na 1 szczeblu
3. ten kto mnie polecil przesuwa sie z 5 na 4 szczebel, bo ja jestem juz na 5
4. rozsylam teraz ja swoj link polecajacy, ktos wysle smsa i punkty na 1 miejsce
5. on wysyla linka innym a ja przechodze na 4 szczebel, ten kto mnie polecil na 3
6. po kilku razach ja jestem na 1 miejscu i za nowych uzytkownikow dostaje punkty

Gdy zbiore odpowiednia ilosc punktow i odpowiem poprawnie na pytania konkursowe to dostaje wyplate pieniedzy w zaleznosci od ilosci punktow. Czy to jest legalne?

Potrzebuję niezwłocznej odpowiedzi. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ustawa z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji:
Art. 24a. Kto organizuje system sprzedaży lawinowej lub takim systemem kieruje, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Kodeks Karny:
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Powrót