Pishing na olx

• Autor wątku Autor wątku GrzegorzKos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GrzegorzKos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Na olx sprzedający miał wystawiony procesor ryzen 7 7700x w okazyjnej cenie ale nie miał zaznaczonej wysyłki olx . Chciałem go od niego kupić właśnie z przesyłką i w tym celu napisałem do niego z pytaniem czy jest możliwość wysyłki.
Sprzedający odpisał, że wysyłka jest możliwa tylko poprzez allegro. Zależało mi na kupnie, bo cena była jak wspomniałem okazyjna. Sprzedający poprosił o adres mailowy, na który miał mi wysłać link do allegro do oferty z tym procesorem.

Po wejściu w podany link chciałem się zalogować na swoje konto allegrolokalnie, ale po wpisaniu danych logowania strona nie zmieniała wyglądu, tak jakbym ich nie wpisał, co wzbudziło moje podejrzenia i dokładnie przyjrzałem się adresowi strony. Adres zawierał frazę "allegrolokalnie.oferta" a nie "allegrolokalnie.pl" jak to powinno być w przypadku normalnego ogłoszenia. wtedy zorientowałem się, że to jakiś szwindel i napisałem sprzedającemu, że adres jest nieprawidłowy, że powinno być allegrolokalnie.pl a nie allegrolokalnie.oferta po czym moje konto olx zostało zablokowane.

Podejrzewam, że algorytm wyłapał to "allegrolokalnie.oferta" i konto zostało automatycznie zablokowane.

W na tej fałszywej stronie "allegrolokalnie.oferta" wpisałem swoje dane logowania do allegro i wpisałem też dane adresowe wraz z numerem telefonu i adresem e-mail. Czy oszust, bo niewątpliwie był nim sprzedający może mi jakoś zaszkodzić mając moje dane?

Hasło do allegro od razu zmieniłem, poza tym mam logowanie dwustopniowe. Podobnie do poczty email również korzystam z dwustopniowego logowania. PESEL mam zastrzeżony, więc kredytu na mnie nie weźmie ale czy dysponując moimi danymi może mi jeszcze w jakiś sposób zaszkodzić, czy raczej była to po prostu próba wyłudzenia pieniędzy (nieudana, bo nie doszedłem do etapu płatności). Czy w jakiś sposób powinienem się jeszcze zabezpieczyć?

Tym zajmują się zorganizowane grupy, więc Twoje dane są w niebezpieczeństwie, bo trafiły do ich bazy danych i będą się nimi wymieniać. Ponieważ i tak nie masz na to obecnie wpływu to niewiele z tym zrobisz. A jakie przekręty z tymi danymi mogą próbować zrobić to tego nikt nie wie.

Powrót