Pismo o propozycji wykonywania usług/produktów do właściciela znaku

• Autor wątku Autor wątku p4m4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

p4m4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Opracowałem, własną technologię produkcji emblematów i herbów. Z wstępnych badań rynku ustaliłem,że jest realne zapotrzebowanie na tego typu produkty.
Chodzi i produkcję emblematów z logiem m.in. firm muzycznych oraz herbami klubów sportowych.
Planuję wykonać po jednym egzemplarzu/prototypie i wysłaniu go do właściciela znaku np. siedziby klubu sportowego, z listem, w którym proponuję możliwość wykonywania takich produktów, aby klub mógł go wstawić do swojego sklepu.

Rozumiem, że za wykonanie prototypu tylko i wyłącznie w celu zaprezentowania go właścicielowi znaku, nie przyniesie żadnych prawnych konsekwencji?

Drugie pytanie jest takie, jak powinno wyglądać takie pismo, co powinno być w nim zawarte?

p4m4 napisał:
... Rozumiem, że za wykonanie prototypu tylko i wyłącznie w celu zaprezentowania go właścicielowi znaku, nie przyniesie żadnych prawnych konsekwencji? ...
Może, proponuję najpierw uzyskać zgodę na wykorzystanie znaku towarowego do takiego celu.

Czyli, najpierw powinienem wysłać do właściciela znaku, pismo z prośbą o zgodę na wykonanie jednego prototypu, który chciałbym do niego wysłać i dopiero po otrzymaniu takiej zgody mogę wysłać wykonany egzemplarz i przystąpić do rozmów o umieszczeniu tego produktu w sklepie właściciela znaku?

W tym miesiącu byłem na konsultacji u prawnika w moim mieście, który twierdził, że jeśli wysyłam 1 egzemplarz/prototyp do właściciela, z pismem, w który zaznaczę, że jest to jedyny egzemplarz wykonany w celu zaprezentowania swojego pomysłu, który w przypadku braku chęci współpracy mogą zniszczyć a ja nie czerpię z tego powodu żadnych korzyści, to takiej zgody mieć nie muszę.

Lepiej dla własnego bezpieczeństwa. Takie korzystanie nie mieści się w żadnym dozwolonym użytku zatem twierdzenie tego prawnika nie ma podstawy prawnej.

Powrót