Pismo o zarzucie przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku Palomitka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Palomitka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Proszę o pomoc w napisaniu pisma do komornika o przedawnieniu roszczenia ??

Z góry dziękuje

Do komornika takich pism się nie pisze. Komornika nie obchodzi przedawnienie. Opisz swoją sprawę, podpowiemy co zrobić.

A wiec dostałam pismo o zajęciu wierzytelności i nakazie zapłaty to wyroku wydanego dnia 12 maja 2000 roku, jednak że w tym czasie egzekucja komornicza nie była możliwa dług został umorzony dnia 22,12,2003 roku i od tego czasu się nie odzywano.
Wiem że przedawnienie to 10 lat ale nie jestem pewna czy od umorzenia czy od wyroku.
Ale zarówno od wyroku jak i od umorzenia minęło 10 lat.
Wcześniej poradzono mi że mam napisać pismo o przedawnieniu do komornika, ale wydaje mi się że powinnam też do sądu, ale nie wiem jak to zrobić.

10 lat od umorzenia egzekucji. chyba musisz wystąpić z powództwem przeciw egz.

Palomitka napisał:
dług został umorzony dnia 22,12,2003 roku
Dług nie został umorzony. Umorzone zostało postępowanie egzekucyjne.
Dziesięcioletni termin przedawnienia rozpoczyna swój bieg od dnia uprawomocnienia się postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego. W Twoim przypadku musiało to nastąpić w początkach stycznia 2004 r. Do przerwania biegu przedawnienia mogło dojść w chwili wystąpienia z kolejnym wnioskiem egzekucyjnym do komornika (liczy się data nadania wniosku w placówce Poczty Polskiej). Jakoś jestem przekonany, że wniosek został nadany w ostatnim dniu (ostatnich dniach) terminu. Oznaczałoby to, że przedawnienie nie nastąpiło (po zakończeniu obecnego postępowania będzie kolejne 10 lat). Trzeba sprawdzić w aktach komornika z jakiego dnia był wniosek egzekucyjny,
Jeśli jednak wierzyciel był głupi i się spóźnił, czyli jednak roszczenie z tytułu wykonawczego jest przedawnione, to jedyną drogą dla dłużnika jest pozew opozycyjny do sądu z art. 840 kpc (nie żadne bezsensowne pisma do komornika, czy sądu).

Palomitka napisał:
czy ta sprawa nie jest przedawniona ?
Robilee napisał:
Trzeba sprawdzić w aktach komornika z jakiego dnia był wniosek egzekucyjny,
A dokładniej w jakiej dacie wszczęte zostało postępowanie egzekucyjne.

Palomitka napisał:
został umorzony dnia 22,12,2003 roku
Liczy się data uprawomocnienia się tego orzeczenia.
W praktyce może to być np. koniec stycznia 2004 roku albo może nawet początek lutego 2004 roku.

Te daty należy sprawdzić - bowiem może się okazać, iż roszczenie główne nie uległo przedawnieniu. Natomiast odsetki przedawniają się w terminie 3-letnim.

Powrót