Pismo od komornik zajęcie wierzytelności na podstawie nakazu zapłaty Sądu Rejonowego

• Autor wątku Autor wątku adela82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adela82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam problem. Wczoraj otrzymałam pismo od Komornika Sądowego dotyczące zajęcia wierzytelności na podstawie nakazu zapłaty Sądu Rejonowego z dnia 10.06.2002 - zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 31.10.2002 z informacją że komornik wszczyna postępowanie egzekucyjne. Nakaz dotyczy długu wobec T mobile. Oczywiście komornik żąda udzielenia informacji dotyczących dochodów, kont bankowych itd. Od 2002 roku nie otrzymałam żadnych innych wezwań ani pism od komornika. Co mogę z tym zrobić na chwilę obecną kwota odsetek jest większa od kwoty należności głównej. Czy ta sprawa nie jest juz czasem przedawniona. Minęło przecież 11 lat. Prosze o pomoc. Gdzie ewentualnie zgłosić aię z jakim pismem czy można powołać się na przedawnienie lub w jaki sposób spłacić np należność główną a uniknąć płacenia odsetek.

Wnieść powództwo z art. 840 kpc wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego.

takie powództwo pewnie musze wnieść do sądu poza tym nie mam pewności czy sprawa jest przedawniona. Mam poszukać adwokata czy dam radę sama?

a może da się jakoś prościej nie wiem np. ugoda z pominięciem komornika i spłata należności głównej bo odsetki mnie przerażają.

Kwestia kosztów.

Możesz próbować sama - wyjaśnialiśmy jak to robić, jest też pewnie kilka wzorów w sieci - lub wynająć prawnika.

Nie masz pewności, bo nie wiesz, czy egzekucja była kiedykolwiek oraz kiedy ewentualnie. Musisz to wszystko ustalić, nikt tego za Ciebie nie zrobi.

nie wiem za bardzo od czego zacząć jak mogę ustalić czy ta sprawa się przedawniła.

Sprawa się nie przedawnia. Roszczenie może ulec przedawnieniu.

Zacznij od czytania tysięcy postów o przedawnieniu, o powództwie przeciwegzekucyjnym.

Ogólnie istotne jest to, czy w tym czasie była, czy też nie była wszczęta egzekucja komornicza. Może też mieć znaczenie, czy tmobile i ew. kiedy wystąpiło o klauzulę na siebie, bo w 2002 roku to zapewne inaczej się nazwywali (chociaż nie każdy sąd wymaga nadania klauzuli przy zmienie nazwy) Możesz próbować ustalić to u obecnego komornika.

Powrót