Pismo od komornika a w nim dziwne oplaty doliczone.

• Autor wątku Autor wątku steffan89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

steffan89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Dzisiaj otrzymałem pismo od komornika w sprawie zadłużenia w ultimo.
Jedna rzecz nie podoba mi się w tym piśmie. Dokładniej
-koszt zastępstwa w egzekucji - 225zl
-Koszt klauzuli 120zl

Mam już inne egzekucje komornicze i w nich sprawa wyglądała zupełnie inaczej. Czy mogą doliczać sobie takie coś? Na nakazie zapłaty nie bylo tych oplat.
Za zastępstwo w procesie o tym wiedziałem kwota 648zl. Ale jeszcze to.

2. Pytanie.
Druga sprawa jest taka ze na tym zawiadomieniu nie ma ujetych kosztów komorniczych ani podatku vat. Czy komornik może później je sobie doliczyć czy jak to ma być?

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Co do pytania pierwszego mogą jeśli wierzyciel a) jest reprezentowany w postępowaniu egzekucyjnym przez pełnomocnika i złożył wniosek o przyznanie kosztów zastępstwa, b) wierzyciel posiada koszty postępowania klauzulowego przyznane przez Sąd na tytule wykonawczym.
Co do pytania drugiego co rozumiesz przez koszty komornicze? Wydatki egzekucyjne? Te są doliczane w trakcie egzekucji w miarę ich ponoszenia więc na zawiadomieniu w wszczęciu może ich nie być jeśli komornik jeszcze nie poniósł żadnych wydatków. Ogólnie zawiadomienie o wszczęciu to nie jest dokument wiążący w zakresie kosztów egzekucyjnych i wartości w nim wskazane mogą ulegać zmianie. Dopiero postanowienie o ustaleniu kosztów wydawane na końcu postępowania ustala je w sposób ostateczny.
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
dziękuję za tak szybką odpowiedz.
A z tym komornikiem i jego oplatami?

Mam jeszcze jedno pytanie.
W tym miesiącu (tak mi obiecał pracodawca) mam dostać pracę na umowę, czekają tylko na dofinansowanie stanowiska z PUP. Czy w tym przypadku jak zacznę pracować kto będzie dostawał te pieniądze. Pierwszy komornik od ponad roku prowadzi 3 egzekucje. Teraz doszedł ten. Czyli moja wypłatę będą sobie dzielić na pół?

Jest jeszcze info na pismach ze zajeciu podlega CAŁA uma przypadającą dluznikowi i obejmuje także wypłaty przyszłe. Wolę zapytać żeby się nie okazało ze przez ponad pół roku albo i więcej będę pracował za darmo.

DafthPaulus
No tak ale przy pierwszych egzekucjach od razu w piśmie ujęte były
- koszt egzekucji
- podatek vat a tu ich nie ma.

Nie mówię o wydatkach gotówkowych.

Dlatego dopytuję o co Ci chodzi bo koszty egzekucyjne to pojęcie zbiorcze obejmujące opłaty egzekucyjne stosunkową i stałą (czyli wynagrodzenie komornika), wydatki egzekucyjne, koszty zastępstwa w egzekucji. Czyli komornik nie wykazał na zawiadomieniu o wszczęciu opłaty egzekucyjnej?

no właśnie nie ma nic na ten temat.
Jest tak:
Należność glowna 2700
Odsetki 77,77
Koszt procesu 48
Koszt zastępstwa w procesie 600
Koszt zastępstwa w egzekucji 225
Koszt klauzuli 120

I to wszystko.

A u poprzedniego komornika wyglądało to z miejsca tak:
Należność glowna
Odsetki
Koszty procesu
Koszt zastępstwa w egzekucji
Oplata egzekucyjna
Podatek vat
Wydatki gotowkowe

Hm.... Dziwne ale w sumie tak jak zaznaczyłem już powyżej koszty egzekucyjne wskazane w zawiadomieniu o wszczęciu są tylko "prognozą" bo ostatecznie koszty komornik ustala w postanowieniu końcowym i "wszystko się może zmienić". Opłata egzekucyjna stosunkową wynika z ustawy i jest to 15% nie mniej niż 1/10 średniej krajowej albo 8% nie mniej niż 1/20 średniej krajowej w zależności od składnika majątku z którego komornik wyegzekwuje środki (niższa stawka jest przy egzekucji z wynagrodzenia za pracę, emerytur, rent i zasiłków z ZUS oraz rachunków bankowych), opłaty stałe są naliczane jeśli na wniosek wierzyciela komornik podejmie czynności powodujące ich naliczenie (np. Poszukiwanie majątku dłużnika), wydatki egzekucyjne są rozliczane według kwot faktycznie wydatkowanych przez komornika itd. Dlatego to co masz w zawiadomieniu o wszczęciu do prognoza a koszty ostateczne dostajesz w postanowieniu o kosztach przy zakończeniu egzekucji i wtedy możesz ewentualnie się skarżyć jak coś się nie zgadza. Co do dwóch egzekucji to jak komornicy zajmą ten sam składnik majątku to nastąpi tzw. zbieg egzekucji i komornicy ustalą między sobą który przejmie obie egzekucję to łącznego prowadzenia. Będzie to komornik właściwy miejscowo dla twojego adresu zamieszkania a jeśli obaj są właściwy lub obaj są niewłaściwy to szybszy, który zajął wcześniej. Co do wynagrodzenia za pracę to zajęciu podlega 50% wynagrodzenia ale musi Ci zostać równowartość co najmniej najniższej krajowej netto. Czyli dostaniesz najniższą krajową albo 50% wynagrodzenia co wyższe.

Dziękuję za odpowiedź.

Sprawa wygląda tak ze pierwszy komornik jest z Warszawy bo sprawa dotyczyła t-mobile.
Ten obecny za ultimo jest właśnie jakieś 30-40km ode mnie. Temu z Warszawy splacilem już prawie 3tysiace przez ponad rok choć polowy jeszcze nie ma.

Czyli za to polaczenie egezekucji tez mogą zostać doliczone kolejne opłaty?

Sam nie bardzo wiem co mam w tej sytuacji robić. Czy obu mam poinformować ze podejmę pracę czy nie.

jeszcze jedna ważna sprawa.
Jakie kroki mam wykonać żeby faktycznie zostało mi te 50%?
Od razu mówię ze kwota jaka mam zarabiać to właśnie najnizsza krajowa.

W ubiegłym roku jak byłem na stażu finansowanym ze środków UEto dowiedziałem się ze nic mi nie mogą zająć ale musiałem to załatwić w banku bo tak by mi zabierali.

Powrót