pismo od komornika - co powinnam zrobić

• Autor wątku Autor wątku Mysza555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mysza555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Otrzymałam dziś od komornika pismo składające się z:
1. pismo przewodnie od komornika informujące o wszczęciu egzekucji datowane na 29-02-2016 na nazwisko XXX (ob. YYY)* z moim aktualnym adresem
* nazwisko YYY to moje aktualne nazwisko, które noszę od 2006 roku, XXX to panieńskie nazwisko

2. wezwanie do zapłaty należności datowane na 29-02-2016 na nazwisko XXX (ob. YYY) z moim aktualnym adresem

3. zawiadomienie dłużnika o wszczęciu datowane na 23-09-2015 na nazwisko XXX na nieaktualny adres*
* nie mieszkam tam od 2004 roku, wymeldowałam się w czerwcu 2012 - mieszka tam moja starsza siostra, która twierdzi że odsyłała wszystkie pisma skierowane do mnie z informacją że "adresat nie zamieszkuje"

4. zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego i zakazie wypłat datowane na 23-09-2015 na nazwisko XXX na nieaktualny adres

5. zajęcie wierzytelności skierowane do urzędu skarbowego (nieaktualnego) datowane na 23-09-2015 na nazwisko XXX na nieaktualny adres*

5. nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany 23-02-2012 na nazwisko XXX wydany przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód (w elektronicznym postępowaniu upominawczym)

Podany we wszystkich pismach wierzyciel to jakiś fundusz sekurytyzacyjny. Nie mam zielonego pojęcia na jakiej podstawie żądają ode mnie pieniędzy - szczególnie, że to pierwsze pismo jakie w tej sprawie otrzymałam.

Do kogo mam skierować pismo o wyjaśnienie co to w ogóle jest (i jak to sformułować).

Komornik też nie wie "co to w ogóle jest" i nie musi wiedzieć a dowiedzieć się nie ma jak.
To firma skupująca wierzytelności ( kupuje długi ) - w necie są przykłady w czym dana się specjalizuje - może jakaś kablówka, telefon, rata oc, rata czegokolwiek.
Mając sygn sądową - a masz ją - daty sąd - możesz sprawdzić.

czyli jak sprawdzić?
napisać pismo do sądu w Lublinie?

Piszesz dwa pisma:
- do e-sądu krótki sprzeciw z udowodnieniem prawidłowego adresu zamieszkania
- do komornika wniosek o zawieszenie na podst. art. 820(3) §1 k.p.c.

Treść poszukaj w moich postach. Na tym etapie to tyle, po przyjęciu sprzeciwu egzekucję umorzysz na podst. art. 825 pkt 2 k.p.c.

bardzo dziękuję za pomoc

napisałam i wysłałam w marcu dwa pisma o których wspomniała amelia2013

w kwietniu otrzymałam list od komornika o zawieszeniu egzekucji, w czerwcu z sądu w Lublinie dostałam pismo o skutecznym wniesieniu sprzeciwu, zniesieniu w całości nakazu zapłaty i przekazaniu sprawy do sądu rejonowego, a dziś odebrałam list od komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela z powodu utraty mocy nakazu zapłaty

teraz będę wypatrywać czy przyjdzie pismo z sądu rejonowego

Powrót