pismo od komornika / nakaz zapłaty w trybie upominawczym

• Autor wątku Autor wątku beatag77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beatag77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam
Chciałam się Was zapytać o radę.
Moja teściowa dostałą pismo od komornika o wszczęciu egzekucji od komornika przedawnionego długu z 2004 roku. Zajmował się tym sąd Warszawa Śródmieście VI wydział w załączeniu tego pisma jest nakaz zapłaty w trybie upominawczym jednak sytuacja wygląda tak, że nakaz był wysłany w lipcu 2009 roku ale nie odebrany co jest dziwne, bo mama zazwyczaj jest w domu i jak ma awizo to idzie zwłaszcza jak jest jakieś pismo urzędowe. Napiszcie mi proszę czy można jeszcze to jakoś uratować ? jak sądy do tego podchodzą ?
Czy da się jakoś wznowić bieg sądowy ?

Jeśli nakaz był awizowany na prawidłowy adres to teoretycznie jest taka możliwość. Bo domniemanie doręczenia jest obalalne. Ale... trzeba najpierw sprawdzić w sądzie czy nakaz był odebrany czy nie. Dopiero potem można podjąć czynności dalsze. Bo wewnętrzne przekonanie teściowej niekoniecznie musi być zgodne z rzeczywistością.

Dzwoniłam dzisiaj do sądu i to co napisałam jest informacją z sądu, czyli nakaz był wysłany na prawdziwy adres 07.2009, ale awiza nie było, ani nie zostało odebrane.

Wobec powyższego musi Wam to ktoś napisać. To nie jest jedno zdanie niestety. W każdym razie z grubsza chodzi o to że można obalić domniemanie doręczenia. Jakiś sprawny prawnik w realu Wam pomoże.

A czy nie ma jakiegoś gotowca szukam i szukam i średnio można coś znaleźć ?

beatag77 napisał:
Dzwoniłam dzisiaj do sądu i to co napisałam jest informacją z sądu, czyli nakaz był wysłany na prawdziwy adres 07.2009, ale awiza nie było, ani nie zostało odebrane.

Jeśli to nie daleko , proponuje wizytę osobistą w sądzie i wgląd w akta.

Powrót