Pismo od komornika o złożenie wyjaśnień a spłata zobowiązania

• Autor wątku Autor wątku mar11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mar11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam

Otrzymałem od komornika wezwanie (nie zapłacony mandat postępowanie wszczęte z wniosku Sądu wydział wykonywania orzeczeń) do złożenia wyjaśnień nt. uzyskiwanych dochodów oraz informację o opłacie egzekucyjnej ok. 330zł. Kilka dni przed otrzymaniem w/w pisma mandat został uiszczony w kasie Sądu. Co teraz należałoby zrobić by uniknąć kosztów komorniczych?
Czy komornik może umorzyć to swoje postępowanie jeśli napisze do niego taki wniosek z informacją, że należność została uiszczona?

Proszę o informację i dziekuję

To zależy kiedy wszczęto postępowanie egzekucyjne

Witam

Wpłata w kasie sądu była w dniu 1.07.2015 r. pismo od komornika datowane na 7.07.2015 r. otrzymałem je 9.07.2015 r. a wyrok sądu opatrzony klauzula wykonalności w dniu 23.06.2105 r.

Pytanie kiedy wierzyciel złożył wniosek o wszczęcie egzekucji u komornika.

Trudno mi powiedzieć ale myślę, że może i w maju

mar11 napisał:
Witam

Wpłata w kasie sądu była w dniu 1.07.2015 r. pismo od komornika datowane na 7.07.2015 r. otrzymałem je 9.07.2015 r. a wyrok sądu opatrzony klauzula wykonalności w dniu 23.06.2105 r.
Coś te daty za bliskie sobie.

W takim razie komornika należy poinformować iż należność jest uregulowana. Jeśli zapłaciłeś już po wszczęciu egzekucji, to dostaniesz z kancelarii rachunek na ok. 160-170 zł. Jeśli przed - opłaty stosunkowej nie będzie.

mar11 napisał:
Trudno mi powiedzieć ale myślę, że może i w maju

Wierzyciel mógł wszcząć egzekucję dopiero po nadaniu wyrokowi klauzuli wykonalności, co jak piszesz miało miejsce 23.06.2015 czerwcu.
Chodzi o tą datę, w której wierzyciel poszedł z wyrokiem do komornika i zawnioskował o wyegzekwowanie należności.
Nie chodzi o datę złożenia pozwu do sądu.

OK dzięki za wszystkie informacje,
daty tego wniosku niestety nie znam (sąd czy tez skarb państwa jest wierzycielem).

mar11 napisał:
daty tego wniosku niestety nie znam (sąd czy tez skarb państwa jest wierzycielem).
Zerkniesz w akta jak wpadniesz do kancelarii z dowodem wpłaty

Powrót