Pismo od komornika - zasięg jego skuteczności.

• Autor wątku Autor wątku zxraf48kb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zxraf48kb

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam,

W działalności zawodowej zdarza mi się dostawać pisma od komorników, że jeżeli pan X, posiada jakieś wierzytelności w mojej firmie, to komornik je zajmuję i że muszę je wypłacić na konto komornika. Czyli komornicze zajęcie wierzytelności, wszystko się zgadza, poza jednym. Ja nie znam pana X i nie jest on moim klientem.

Co wtedy?

Logicznie rzecz biorąc pismo ląduje w koszu, bo mnie nie dotyczy.

Mam pytanie o sytuację, kiedy pismo wylądowało w koszu np w grudniu i wszyscy o nim zapomnieli a w marcu przyjdzie pan X i zrobi transakcję w wyniku której pojawi się należność firmy na rzecz pana X.

Czy w takim przypadku to pismo może być dalej skuteczne i mnie obowiązujące i jakie mogą być jego konsekwencje?

Generalnie takie pismo w ogóle nie powinno znaleźć się w koszu bez odpowiedzi.
Tłumaczenie - mnie nie dotyczy - nie wystarczy. Komornik zajmując wierzytelność stosownie do art. 896 kpc wezwie trzeciodłużnika czyli dłużnika zajętej wierzytelności do złożenia stosownych oświadczeń tj.
Przepis prawny:
Art. 896. § 2. Jednocześnie z zajęciem wierzytelności komornik wezwie jej dłużnika, aby w ciągu tygodnia złożył oświadczenie:
1) czy i w jakiej wysokości przysługuje dłużnikowi zajęta wierzytelność, czy też odmawia zapłaty i z jakiej przyczyny;
2) czy inne osoby roszczą sobie prawa do wierzytelności, czy i w jakim sądzie lub przed jakim organem toczy się lub toczyła się sprawa o zajętą wierzytelność oraz czy i o jakie roszczenia została skierowana do zajętej wierzytelności egzekucja przez innych wierzycieli.

Nawet jeżeli odpowiedzi na wszystkie te pytania są negatywe, to należy ich komornikowi udzielić...brak odpowiedzi może skutkować grzywną nałożoną przez komornika.

Oświadczenie trzeciodłużnika dotyczy stanu na dzień udzielania odpowiedzi, więc jeżeli dłużnik faktycznie nie miał w tym momencie żadnej wierzytelności to odpowiedź jest zgoda z prawdą. Gdyby jednak taka wierzytelność pojawiła się np. za pół roku to komornik powinien dokonać nowego zajęcia.

Dodam, iż "umieszczenie takiego zajęcia w koszu" bez udzielenia odpowiedzi może być bardzo kosztowne.

nie mówić o tym ,że fakt iż nie prowadziłeś interesów z firmą X nie oznacza jednocześnie że nie jest twoim wierzycielem....- wszak mogła nabyć wierzytelność np. umową cesji...

Markiz32 napisał:
nie mówić o tym ,że fakt iż nie prowadziłeś interesów z firmą X nie oznacza jednocześnie że nie jest twoim wierzycielem....- wszak mogła nabyć wierzytelność np. umową cesji...

Tym nie mniej ewentualna odpowiedź i tak by brzmiała negatywnie, skoro nic w dacie otrzymania pisma nie wiem o takiej umowie.

Przez parę lat otrzymałem kilka takich pism i nikt się nie domagał, ani odpowiedzi, ani grzywny, więc jak na mój rozum, to było wysyłane jakoś na rympał. Ale dobrze wiedzieć, że trzeba coś skrobnąć zdawkowego.

No i dobrze wiedzieć, że po skrobnięciu można zapomnieć, bo się bałem, że jak raz takie wpłynie, to na wieczne czasy trzeba pamiętać ;)

Powrót