Pismo umorzenia sprawy w prokuraturze 158;1kk

• Autor wątku Autor wątku Aleksiej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleksiej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

w listopadzie zostaliśmy ze znajomymi napadnięci przez 4 ludzi, których ja nie znam, ale których znają moi znajomi. Wszyscy dostali wezwania na prokurature i jestesmy podejrzanymi z art 158;1. Czy istnieje możliwość umorzenia postępowania w prokuraturze np. poprzez złożenie pisma, które zwierałoby dajmy na to, że nikt z biorących udział nie wnosi żadnych oskarżeń? Jak miałoby wyglądać takie pismo i jak najlepiej je uzasadnić?

Prokuratura może umorzyć postępowanie przygotowawcze, ale nie zależy to Waszej woli. To nie jest przestępstwo ścigane na wniosek (który można cofnąć), tylko z oskarżenia publicznego - to prokurator decyduje, czy do przestępstwa doszło i kogo będzie ewentualnie oskarżał przed sądem za jego popełnienie.

Przestępstwo, o którym piszesz, to bójka/pobicie. Jeśli byłeś jedynie ofiarą pobicia (a nie uczestnikiem bójki), to nie powinieneś być oczywiście oskarżany (ale to trzeba wykazać).

Dzieki wielkie za odpowiedz.

Na prokuraturze nie przyznałem się do winy, odmowilem skladania wyjasnien i poprosilem o zapoznanie sie z materialem dowodowym, tak doradzil mi prawnik. Czy zebranie materiału dowodowego jest etapem końcowym przygotowywania postępowania i czy nie powinienem wykonać jakiejś czynności zanim to się stanie, tak żebym niczego nie zaniedbał w swojej sprawie?

Zaatakowany zostałem pod bramą swojego domu o 5 rano (znajomi mnie odprowadzali). Ale wydaje mi się, że nie ma żadnych świadków, dlatego obawiam się, żebym nie skończył z wyrokiem, który zupełnie mi się nie należy. Sam fakt bycia podejrzanym jest sprawą kłopotliwą i szalenie żenującą.

Aleksiej napisał:
Na prokuraturze nie przyznałem się do winy, odmowilem skladania wyjasnien i poprosilem o zapoznanie sie z materialem dowodowym,
skoro byłeś oskarżony o udział w bójce ,ale nie przyznałeś się do winy i na dodatek odmówiłeś wyjaśnień to sam pozbawiłeś sie możliwości na etapie postępowania przygotowawczego wyjaśnienia twojej wersji wydarzeń.

Aleksiej napisał:
...wydaje mi się, że nie ma żadnych świadków,
jakby nie było świadków...- to nie byłoby wogóle całej sprawy...:P

Powrót