pismo-wezwanie do zapłaty-od presco

• Autor wątku Autor wątku niunia72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niunia72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!
Otrzymałam wczoraj pismo od presco z wezwaniem do zapłaty określonej kwoty i z informacją,że brak wpłaty w określonym terminie spowoduje ponowne skierowanie sprawy do komornika sądowego oraz powiększenie kosztów postępowania egzekucyjnego.
Zadzwoniłam pod wskazany numer i chodzi o wykupienie przez presco długu od operatora"plus". Nie pamiętam,żebym miała kiedykolwiek numer i tym samym telefon w "plusie", a jeśli moja pamięć jest zawodna,to było to pewnie dawno temu. Nie pamiętam,żeby przychodziły do mnie jakieś monity z "plusa" i wezwanie do zapłaty jakiegoś rachunku/faktury.
Co mam robić? Proszę o pomoc!

Teraz jeszcze nie. Dostałam tylko informację od presco o konieczności zapłaty długu. W piśmie od presco była również wzmianka,że w związku z upadłością komornika (imię i nazwisko jakieś pani komornik) sprawa mojego zadłuzenia została umorzona.
Zadzwoniłam do nich,żeby się dowiedzieć o co chodzi i z jakiego tytułu jet ten dług,więc pani poinformowała mnie,że jest to zaległość,która była na rzecz operatora "plus" i że kiedyś owe zadłużenie wobec
'plusa" było u komornika,ale komornik nie mógł tego zadłużenia wyegzekwować. A oni wykupili owe zadłużenie od "plusa".
Odpowiedziałam pani z presco ,że nie zamierzam tej należności wpłacić i że jeśli nawet miałam takie zadłużenie wobec 'plusa" to było to bardzo dawno temu (na 100% nie było to w przeciągu ostatnich 8 lat, bo od tego czasu, mam telefon u innego operatora). Pani z presco odpowiedziała,że jeśli nie dokonam zapłaty,to oni skierują sprawę do komornika. Odpowiedziałam,ze sprawa jest przedawniona i nie dokonam zapłaty.
Czy to możliwe,ze presco bierze osoby zarejestrowane w "bik" i tam wyłapując potencjalne ofiary wysyła pisma z fikcyjnymi długami?
Co mam dalej robić z otrzymanym pismem od "sławetnego" presco?
Pozdrawiam-niunia72

kiedyś owe zadłużenie wobec 'plusa" było u komornika,ale komornik nie mógł tego zadłużenia wyegzekwować.........
Odpowiedziałam,ze sprawa jest przedawniona i nie dokonam zapłaty.
Jesli jest tak jak piszesz i istnieje tytuł do wszczęcia egzekucji to roszczenie nie koniecznie jest przedawnione. Wszystko zalezy, kiedy komornik umorzył postepowanie i na jakiej podstawie.
Czy to możliwe,ze presco bierze osoby zarejestrowane w "bik" i tam wyłapując potencjalne ofiary wysyła pisma z fikcyjnymi długami?
Nie. Skupują długi/zobowiazania. Część z nich uległa przedawnieniu.

Pod wezwaniem do zapłaty mam taką wzmiankę:
Działając w imieniu wierzyciela, w powołaniu na udzielone pełnomocnictwo, w związku z umorzeniem postępowania egzekucyjnego prowadzonego przez komornik sądowy przy sądzie rejonowym ................ Na podstawie art 824 k.p.c oraz nieuregulowaniem wymaganego zobowiązania w kwocie ....... Wzywam panią jako dłużnika do zapłaty w terminie 14 dni.
Brak wpłaty w określonym terminie spowoduje ponowne skierowanie sprawy do komornika sądowego oraz powiększenie zadłużenia o kolejne postępowanie egzekucyjne.

Nie przypominam sobie,żeby przychodziły do mnie jakieś pisma od "plusa", o zaleganiu z wpłatą,czy pisma od komornika o wszczęciu postępowania egzekucyjnego.

Co mogę zrobić,żeby sprawdzić,kiedy komornik sądowy zaprzestał egzekucji i umorzył postępowanie? Jak mam się dowiedzieć,czy sprawa jest przedawniona i jakie mam dalej poczynić kroki?

Zapomniałam dodać - z tego co powiedzieli mi w rozmowie telefonicznej w presco,komornik sądowy nie mógł wyegzekwować należności i dlatego postępowanie zostało umorzone.

niunia72 napisał:
Nie pamiętam...
Nie przypominam sobie....
Zapomniałam dodać ....
To jak mamy pomóc jak Ty nic nie wiesz?
Być może zmieniłaś adres zamieszkania, albo nie odbierałaś awizowanych przesyłek?
Musisz ustalić sygn.akt sądowych, komorniczych, choćby od Presco.

sygnaturę akt od presco mam,na jej podstawie udzielili mi informacji telefonicznej -jakiego typu jest to zadłużenie i czego dotyczy. adresu zamieszkania nie zmieniałam,a wszystkie przesyłki były odbierane.

dlaczego ważne jest,na jakiej podstawie zostało umorzone postępowanie komornicze? co w związku z tym,że postępowanie komornicze zostało umorzone z powodu niemożności wyegzekwowania zaległości?

Po sygnaturze akt sprawdzisz akta we właściwym sądzie. Tam bedzie adres pod który szła korespondencja. Podobnie z kancelarią komorniczą. Tu ustalisz datę umorzenia.
dlaczego ważne jest,na jakiej podstawie zostało umorzone postępowanie komornicze?
W Twoim przypadku dotyczy ustalenia dnia, w którym termin przedawnienia biegnie ponownie. Umorzone na podst. art 824 (z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych) więc bieg rozpocząl się z dniem umorzenia.

dziękuję za odpowiedź! czy dobrze zrozumiałam - muszę dowiedzieć się,kiedy komornik umorzył postępowanie,bo od tego dnia zaczyna się liczyć przedawnienie? a po jakim czasie zadłużenie ulega przedawnieniu?

a po jakim czasie zadłużenie ulega przedawnieniu?
Jesli jest tak jak piszesz to po 10 latach od dnia umorzenia.
Najpierw sprawdź akta sadowe. Czy pozew dotyczył Twojej osoby. I czy w dniu złożenia pozwu, roszczenie nie uległo przedawnieniu. Równolegle zapoznaj się z aktami prowadzonej/umorzonej egzekucji we właściwej kanc. komorniczej.

czy jeżeli dług był już u komornika i komornik umorzył postępowanie, a teraz presco wykupiło dług od "plusa",to co dalej. czy presco - kieruje sprawę do sadu,czy od razu do komornika o wszczęcie egzekucji?
dziękuję za odpowiedź!

WITAM!
DZIŚ SIĘ DOWIEDZIAŁAM U KOMORNIKA SĄDOWEGO,KTÓRY UMORZYŁ POSTĘPOWANIE EGZEKUCYJNE, ŻE SPRAWA ZOSTAŁA UMORZONA PRZEZ NIEGO W 2009r. CO W ZWIĄZKU Z TYM,CZY MUSZĘ DOKONAĆ ZAPŁATY DO PRESCO,KWOTĘ PRZEZ NICH WSKAZANĄ?
BĘDĘ WDZIĘCZNA ZA SZYBKĄ ODPOWIEDŹ!

Do wszczęcia egzekucji konieczny jest tytuł wykonawczy.
Wydany nakaz zapłaty powinien zostać doręczony dłużnikowi, o ile zatem nie został skutecznie doręczony - dłużnik ( strona pozwana ) może żądać doręczenia nakazu zapłaty.

Proszę ustalić sygn. akt sądowych ( tak jak radził amadia66 ) i skierować do sądu stosowne pisma.
Ściąga tutaj :
http://forumprawne.org/komornik-pos...03-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html

Ps.
Proszę nie pisać dużymi literami - oznacza to krzyk.

Dziękuję za odpowiedź. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z sądami i prawem, i dlatego szczerze mówiąc,nie bardzo wiem,gdzie -w jakim sądzie - mam ustalić tę sygnaturę akt oraz do jakiego sądu mam napisać pismo i czego ma ono dotyczyć. Wcześniej nie otrzymałam żadnego pisma od komornika sądowego,czy z sądu. Dziś telefonicznie dowiedziałam się tylko od komornika sądowego,kiedy umorzył postępowanie egzekucyjne.

Zarówno sygnaturę akt jak i sąd, który wydał nakaz można ustalić u komornika sądowego.

Dziękuję za odpowiedź! Jutro spróbuję skontaktować się z komornikiem,który prowadził postępowanie egzekucyjne wobec mnie i które umorzył. Odezwę się.
Pozdrawiam-niunia72

Powrót