Pismo z niemiec z Bundesamt fur Guterverkehr - mandat ?

• Autor wątku Autor wątku RADEK121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RADEK121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Prowadzę komis samochodowy, zleciłem transport (przuwózke dwóch aut) osobie prywatnej ok marca 2015r. Dowiedziałem się ze miał kontrole niemiecką ale z jego opwieści nic specjalnego sie nie działo wtedy.

Po kilku miesiącach ok listopada przyszło pierwsze pismo listem zwykłym coś po niemiecku - zlekceważyłem to pismo odłożyłem do półki ( było cos tam napisane o kontroli kierowcy - dane kierowcy i mojej firmy)

Teraz po nowym roku w styczniu dotarło pismo jak w załączniku
I jest napisane ze zostałem ukarany mandatem karnym w sumie 791 EUR
Dałem pismo do tłumacza przysięgłego. W tresci pisma jest napisane po polsku że mogę złożyć w ciągu 2 tygodni odwołanie.

Pomóżcie co mam teraz zrobić ?
Facet który przywoził mi auta nie ma załżonej na siebie firmy, nie miałem spisanej z nim żadnej umowy. Ale dane kierowcy mam.

Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powinieneś w ciągu dwóch tygodni od doręczenia tej decyzji złożyć sprzeciw; po to, aby zachować termin do złożenia sprzeciwu. Twój sprzeciw nie musi zawierać uzasadnienia; uzasadnienie możesz dołać później. Chodzi tu w pierwszym rzędzie o to, aby zachować ten dwutygodniowy termin do złożenia sprzeciwu. Ten sprzeciw może więc zawierać tylko jedno zdania:

"
Tu, po lewej u góry Twoje imię i nazwisko i Adres tu po prawej Miejsc., data

Tu urząd do którego piszesz
i jego adres

Sehr geehrte Damen und Herren,
gegen den Bescheid vom ...(data decyzji) lege ich

W I E D E R S P R U C H

ein.

Die Begründung werde ich in zwei Wochen nachreichen.

Mit freundlichen Grüßen

podpis "

Prawnie skutecznie możesz ten Twój sprzeciw przefaksować do nich; nr faksu jest na piśmie.

Nad uzasadnieniem możesz się zastanowić i przesłać im później. Moim zdaniem decyzja o ukaraniu Cię tym mandatem jest dlatego co najmniej wątpliwa, że niemiecki urząd przyjmuje, że jesteś przedsiębiorcą wykonującym transport transgraniczny; tzn. jakoby to pbyło przedmiotem Twojej firmy. A przecież piszesz, że zleciłeś ten transport jakiemuś prywatnemu właścicielowi odpowiedniego samochodu. I jest bez znaczenia, czy prowadzi on działalność gospodarczą, czy też nie. O tym prawdopodobnie niem. urząd nie wie i zbyt ogólnie potraktowł sprawę.

W tej propozycji odwołania w jęz. niemieckim jest poważny błąd ortograficzny: Oczywiście, ma być "WIDERSPRUCH", a nie "Wiederspruch"; nie ma tam żadnego "e" po tym "i". Przepraszam.

Powrót