Pismo z policji - niepodanie danych wymieniony w art 5.

• Autor wątku Autor wątku elnino1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elnino1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Dziś dostałem pismo z policji (wydział prewencji) prowadzące czynności wyjaśniające w sprawie naruszenia obowiązku wynikającego z art. 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną polegającego na niepodaniu danych wymienionych w art. 5 ust 2,3 lub 5 tej ustawy przez właściciela domeny xxx.pl.

Mam im potwierdzić czy jestem właścicielem w/w domeny, kiedy ja kupiłem itd.

O co dokładnie chodzi w tej sprawie? jest to forum dyskusyjne, użytkownicy piszą komentarze na temat różnych firm i widocznie jedna z tych firm wniosła sprawę? Zawsze jeżeli ktoś kontaktuje się ze mną mailowo (jest na stronie formularza) to usuwam treści użytkowników jeżeli są wulgarne, obraźliwe itd. a w tym przypadku nikt ze mną sie nie kontaktował.

Baza firm (dodanych na tą stronę) dodał poprzedni włąściciel, twierdząc, że została pobrana z ogólnodostępnych źródeł w pełni legalnych.

Czytałem ten artykuł, jednak nie jest mi jasne o co dokładnie chodzi - Czy to chodzi o to, że na stronie są dane różnych firm? Czy może o te opinie, które dodawali użytkownicy? Czy może o to, że nie podałem swoich danych firmowych na stronie? A czy to jest wymagane?

Ehh... znów muszę się użerać z tym bublem prawnym? No ale pomogę.

W moim odczuciu, jeśli na forum nie zarabiasz, to podstawa prawna podana jest błędna, bo...
Art 3 pkt. 2 w/w Ustawy mówi, że nie stosuje się jej do:
używania poczty elektronicznej lub innego równorzędnego środka komunikacji
elektronicznej między osobami fizycznymi, w celach osobistych niezwiązanych
z prowadzoną przez te osoby, chociażby ubocznie, działalnością zarobkową lub
wykonywanym przez nie zawodem

Moim zdaniem forum jest równorzędnym środkiem komunikacji.

Tematem dość obszernie zajął się Piotr Waglowski w swoim artykule:
https://www.web.gov.pl/g2/big/2009_12/c193a9d99ac634ff19c9a37a6a5aef0b.pdf

I wyszukaj sobie w nim słowo "forum". Niestety tutaj wchodzimy w problematykę, czy to forum jest lub też nie jest, publikacją prasową.

Ale no to jest moje zdanie. Zakładając, że jednak świadczysz usługi drogą elektroniczną, to:

Powinieneś na forum podać swoje dane osobowe jako właściciela serwisu i o to domyślam się pyta Policja. Niekoniecznie trafnie podając podstawę prawną.

Kwestia naruszenia obowiązku podania danych... Trochę się dziwię, że nie podałeś, ale w zależności od kwalifikacji prawnej forum (a ta nie jest jednoznaczna) być może nie musiałeś.

Co zrobić?

Na razie zadzwonić (powinni dać numer, a jak nie to wygooglaj nadawcę) i dowiedzieć się o co im chodzi. Jednak ogólnie:

Czy może o to, że nie podałem swoich danych firmowych na stronie? A czy to jest wymagane?
Nie, mogą być dane osobowe, jeśli prowadzisz stronę jako osoba fizyczna. Ale tak, dane są wymagane, jeśli świadczysz usługi drogą elektroniczną. Czy je świadczysz - osobna kwestia, moim zdaniem nie, zdaniem niektórych ekspertów też nie, zdaniem innych ekspertów tak. W tej kwestii prawo nie jest jednoznaczne.

Powrót