Pismo z Ultimo

• Autor wątku Autor wątku delta998
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

delta998

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam otrzymałem dzisiaj pismo z Kancelarii Prawnej, która działa na rzecz Ultimo, że w zwiazku z tym że od kilku miesięcy na koncie wierzyciela Ultimo nie odnotowali spłaty zadłuzenia planuja skierowac moja sprawe do e-sądu w celu uzyskania nakazu zapłaty. I dodatkowo stwarzaja mi mozliwosc zaniechania 40% zadluzenia jezeli wplace do 22.05 kwote pozostałą tj. 3500zl. Dodam to tego, że nigdy nie nawiazywalem kontaktu z Ultimo a dlug powstal jakies 10 lat temu, na dodatek nie pamietam dokladnie kwoty poczatkowej. Był to dług telekomunikacyjny. I tu jest moje pytanie czy zaplacic te zadluzenie czy czekac az skieruja sprawe do sadu i odwolac sie na podstawie przedawnienia dlugu??? Tylko czy sad przjmie te przedawnienie? Z góry dziekuje za szybka pomoc:) Pozdrawiam

kwota nie jest ogromna więc można poczekać ale jeśli sąd odmówi to nałoży na ciebie koszta postępowania (one też nie są zbyt wysokie) ale decyzja należy do ciebie

Dług jest przedawnionym nie wykonuj żadnych ruchów :) Jak będą dzwonić i nagabywać powiedz, że roszczenie jest przedawnione, nie uznajesz długu i mogą występować na drogę sądową, jak chcą oczywiście. Zarzut przedawnienia możesz podnieść dopiero przed Sądem.

delta998
Mezczyzna.gif

Należało kontynuować w zaczętym wątku a nie tworzyć kilku takich samych.

Witam
Mam podobną sytuację jak delta 998, także otrzymałem pismo od Ultimo podobnej treści, z tą różnicą, że ja kilka lat temu zawarłem z przedstawicielem tejże firmy ugodę i miałem uiścić im kwotę 2500zł w ratach. Taką kwotę im wpłaciłem(mam potwierdzenia wpłat), oni jednak są tak pazerni, że nadal chcą odemnie kasy i na dzień dzisiejszy kwota wynosi już ponad 3500zł. Nie wiem co z tym fantem zrobić. Narazie rozważam napisanie pisma do firmy Ultimo do którego dołączę kopię wpłat, które odemnie otrzymali.
Co radzicie?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam;)

Rozumiem, iż przedstawiciel był umocowany do zawarcia takiego porozumienia i przewidywało ono zwolnienie Pana z długu po spłacie ugodzonej sumy.

Wobec powyższego zobowiązanie wygasło i taką okoliczność należy podnieść w sprzeciwie od nakazu zapłaty, który w przyszłości Pan otrzyma z sądu.
Przepis prawny:
Art. 508. Zobowiązanie wygasa, gdy wierzyciel zwalnia dłużnika z długu, a dłużnik zwolnienie przyjmuje.

Dokładnie przedstawiciel był umocowany do zawarcia takiego porozumienia, a po wpłacie uzgodnionej sumy mieli już dać mi spokój. Z tym że po przeanalizowaniu całej mojej historii z firmą Ultimo, przypomniało mi się że któregoś razu podczas rozmowy telefonicznej powiedziano mi, że wpłaty których dokonałem nie były regulowane w terminie i dlatego ponownie mam im zpłacić ten sam kapitał+odsetki. Mogą tego odemnie żądać w takich okolicznościach?
Bedek dziękuję za odpowiedź:-)

Tomy76 napisał:
wpłaty których dokonałem nie były regulowane w terminie
To zmienia postać rzeczy.
Porozumienie przewidywało wymagalność całej sumy - w takim przypadku gdy nastąpi opóźnienie którejkolwiek z rat.

Powrót