Pismo z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku Repuch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Repuch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,otrzymałem dzisiaj następujące pismo z urzędu pracy. Zamieszczam linki do pisma. Otóż podczas posiadania statusu bezrobotnego,podjąłem praca na dzień próbny w firmie ochroniarskiej. Pracowałem tylko jeden dzień ,umowa była ważna od 14.07 ,pojechałem ją rozwiązać 18.07. Moje pytanie brzmi,czy czekają mnie jakieś kary itp. za niezgłoszenie tej pracy,do urzędu? Nie informowałem nikogo,ponieważ na stronie urzędu przeczytałem ,że mam na to 7 dni. Mój okres pracy ,nawet tyle nie trwał.

FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć
FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć

Przepraszam ,za jakość.

Zapomniałem dopisać ,iż 17.08. wysłałem do urzędu pismo z prośbą o pozbawienie mnie statusu osoby bezrobotnej. Jednak nie otrzymałem żadnej odpowiedzi,tylko to pismo o którym mowa w poście wyżej.

Czy w takcie wykonywania pracy miałeś przyznane jakieś świadczenie z PUP: zasiłek dla bezrobotnych, stypendium szkoleniowe, stypendium stażowe itp.?

Nie,nie pobierałem żadnych świadczeń.

To nic takiego Ci nie grozi, poza pozbawieniem Cię statusu osoby bezrobotnej z datą podjęcia pracy tj. 14.07.2015 r. PUP po prostu musi sprawę "wyprostować", bo dopiero teraz dowiedział się o czymś, o czym miałeś obowiązek poinformować maksymalnie do 21.07.2015 r. Bez znaczenia tutaj jest jak długo pracowałeś, ale pracowałeś. Należało się wyrejestrować i zarejestrować ponownie po 18.07.2015 r. A tak od 14.07 do teraz nie posiadasz statusu bezrobotnego, w związku z tym ubezpieczenia, więc ewentualne wizyty lekarskie będą płatne.
Na przyszłość pamiętaj, że o każdym podjęciu pracy zarobkowej bezrobotny ma obowiązek poinformować PUP. Niezależnie czy trwa ona 3 miesiące czy 3 godziny. Owszem ma na to 7 dni, ale fakt krótszej niż 7-dniowej umowy nie zwalnia z obowiązku zgłoszenia podjęcia pracy w PUP.
Polecam w najbliższym czasie wizytę w PUP, bo bez ponownej rejestracji statusu bezrobotnego nie odzyskasz.

No fakt,jest w tym moja wina,jednak nie zrobiłem tego celowo. Po prostu nie znam za dobrze tych przepisów i stąd ten błąd. Wizyt lekarskich nie było. Co do statusu bezrobotnego ,na tą chwilę jest mi zbędny ,ponieważ zdecydowałem o kontynuowaniu nauki od Września. Dlatego też wysłałem pismo z prośbą o wyrejestrowanie,jakieś 2 tygodnie temu. W każdym razie bardzo dziękuję Pani za pomoc .

Miałem podobną sytuację, przy czym ja wysłałem wniosek o wyrejestrowanie przez ePUAP w dniu podjęcia pracy. Sprawa dotyczyła GUP w Krakowie. Musisz do nich pojechać, wyprostować sprawę i zarejestrować się ponownie. Za te 3 dni pracy będziesz musiał im donieść świadectwo pracy lub zaświadczenie z ZUS o podleganiu ubezpieczeniu za te 3 dni w ramach umowy z firmą ochroniarską (inaczej Cie nie zarejestrują). GUP weryfikuje teraz dokumenty w ZUS i jak brakuje papierka poświadczającego okres ubezpieczenia to odsyłają człowieka z kwitkiem. Biurokracja kwitnie.

Powrót