Pismo z US (praca w Niemczech w 2020 roku) - a nigdy tam nie byłem

• Autor wątku Autor wątku Paveleks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paveleks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,

Dzisiaj z US dostałem pismo że pracowałem w Niemczech w 2020 roku i nie zapłaciłem podatku od dochodu w wysokości 8 tyś euro.

Najlepsze jest to że od 2017 roku mam umowę o prace normalnie w Polsce, a w Niemczech niestety nigdy nawet nie byłem i nawet nie umiem języka niemieckiego.

Po otrzymaniu pisma byłem od razu w US żeby spróbować to wyjaśnić, urzędniczka kazała napisać mi oświadczenie o tym że nigdy nie byłem w Niemczech i że pracuję u obecnego pracodawcy od 2017 roku na UOP.

Czy powinienem czekać na rozwój sytuacji czy od razy kontaktować się z jakimś radcą podatkowym lub adwokatem ?

Od kilkunastu lat mam ochronę BIK'u i nigdy nie zdarzyła się sytuacja że ktoś próbował wziąć kredyt na moje dane.

Człowiek żyje normalnie 30 lat i nagle taka sytuacja....

Wszczęte zostało jakieś postępowanie podatkowe. Zareagowałeś na pismo z urzędu (bardzo dobrze) a teraz czekaj na rozwój sytuacji. Możesz oczywiście monitorować sytuację dzwoniąc co jakiś czas do osoby, która prowadzi sprawę. Ale jeśli nie masz pojęcia, o co chodzi, to pewnie jakaś pomyłka, którą będą musieli wyjaśnić.

Powrót