Piszę projekt komputerowy który chcę "otworzyć" w oparciu o licencję (Affero) GPL 3.0

• Autor wątku Autor wątku ddudek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

ddudek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Piszę projekt komputerowy który chcę "otworzyć" w oparciu o licencję (Affero) GPL 3.0

Jakich bibliotek mogę użyć?

Wstęp:
Załóżmy że piszę projekt, który będzie również wykorzystywany komercyjnie, ale zostanie wydany z otwartym kodem na licencji Affero GPL, dla uproszczenia możemy przyjąć że jest to popularniejszy czysty GNU GPL jeśli ktoś go dobrze zna.

Pytanie:
Czy mogę użyć bibliotek (w formie skompilowanej, binarnej) które zostały wydane na licencji MPL lub CDDL, które zostały oznaczone na liście licencji kompatybilnych z GPL jako "incomatible with GNU GPL", albo nawet innych, darmowych, dozwolonych do użytku komercyjnego, ale z zamkniętym kodem?

Skąd wątpliwości?
Weźmy chociażby popularny framework Adobe Flex SDK. Został on otwarty na licencji MPL (przynajmniej jego główna część (link)), pisząc projekt korzystam z kontrolek i etc. w nim zawartych. Licencja ta jest oznaczona jako niekompatybilna z GPL, czy oznacza to że żaden ( :rolleyes: ) projekt oparty na Flex SDK nie może być być wydany na GPL'u?

Generalnie jest mnóstwo tematów z odwrotnym problemem, gdy ktoś chce użyć w swoim projekcie bibliotek gpl'owych. A na te pytanie nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi :rolleyes:

ps. Domyślam się że "Affero" nie zmienia dużo. Dla nie-wtajemniczonych - Affero jest modyfikacją GNU GPL, zabezpieczającą oprogramowanie działające w modelu SaaS (czyli w uproszczeniu - po sieci), czysty GNU GPL tego nie zabezpieczał.

RE: Piszę projekt komputerowy który chcę "otworzyć" w oparciu o licencję (Affero) GPL

ddudek napisał:
Czy mogę użyć bibliotek (w formie skompilowanej, binarnej) które zostały wydane na licencji MPL lub CDDL, które zostały oznaczone na liście licencji kompatybilnych z GPL jako "incomatible with GNU GPL", albo nawet innych, darmowych, dozwolonych do użytku komercyjnego, ale z zamkniętym kodem?
z tego, co mi wiadomo na temat licencji GPL, to z zasady, przy korzystaniu z tej licencji przy udostępnianiu programu komputerowego muszą być w ogólności dostępne kody źródłowe do całości oprogramowania - wychodziłoby więc, że i do zastosowanych zewnętrznych, komercyjnych bibliotek też.

Aby móc dystrybuować program z częściowo utajnionym kodem powstała specjalna mutacja GPL-a, licencja LGPL, i myślę, że powinieneś sprawdzić, czy ta licencja byłaby kompatybilna z MPL, a więc nadawała się do twoich celów.
Licencja ta jest oznaczona jako niekompatybilna z GPL, czy oznacza to że żaden ( ) projekt oparty na Flex SDK nie może być być wydany na GPL'u?
hm, trudno powiedzieć co osoba, która napisała o niekompatybilności miała tak naprawdę na myśli. Ja bym to na początek traktował jako proste stwierdzenie, że obie licencje nie odpowiadają sobie, czyli posiadają inny charakter. Ale to jest akurat zrozumiałe - jeśli weźmiemy dwie licencje bazowe - to zawsze będą się one różnić od siebie - gdyż w innym przypadku byłaby tylko jedna. Może być też tak, że, przykładowo, jedna będzie rozszerzeniem drugiej - wtedy kompatybilność występowałaby tylko w jedną stronę.

A jeśli zostaną one dostosowane do konkretnych potrzeb producenta programu, wtedy będą posiadać swój indywidualny charakter, więc na pewno nie będą sobie odpowiadać.

Z czego wynika prosty wniosek, że tu nie da się nic uogólniać - każdy taki przypadek jak twój może być rozpatrywany wyłącznie indywidualnie - ściśle do zapisów licencyjnych programów z których będzie się korzystać.

RE: Piszę projekt komputerowy który chcę "otworzyć" w oparciu o licencję (Affero) GPL

Hm, tu jest jakiś artykuł który opisuje niezgodność MPL i GPL MPL / GPL Incompatibility

Ok, uściślając sytuacja jest następująca: piszę projekt który korzysta z jednej (w tej chwili) rzeczy - Flex open-source framework wydany na licencji MPL. Czy prawo pozwala mi wydać ten projekt na licencji GPL w wersji 3 i komercyjnie świadczyć usługi wsparcia (utrzymywanie aplikacji na własnych serwerach, pomoc techniczna)?

Powrót