Pit-11

• Autor wątku Autor wątku Wiki121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiki121

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam wszystkich:)

Mam pytanie - zakładam,że nie otrzymam dokumentu pit-11 od pracodawcy, co powinnam zrobić jeśli moje założenia się potwierdzą? Zgłosić do US, który odpowiada mi na pisma po pół roku..? Nie zdążę wykonać rozliczenia..Czy w kompetencjach PIP ma rozstrzyganie spraw tego typu?

Czy ktoś może posłużyć mi radą?

Nie zakładaj, tylko zwróć się pisemnie do pracodawcy o natychmiastowe wydanie tego PIT. Koniecznie list polecony z potwierdzeniem odbioru (tzw.zwrotka).
Jeśli tego nie zrobi, to wtedy szukaj rozwiązania.

Jest jeszcze czas- do końca lutego.
Jeśli na początku marca nie otrzymasz PIT- należy rozliczyć się na podstawie danych, jakie posiadasz, składając jednocześnie wyjaśnienie do US.

Problem polega na tym, że były pracodawca lekceważy korespondencję pisemną. Rok temu miałam podobną sytuację z tą firmą, która zakończyła się interwencją PIP z kilku oddziałów, kontrolą US oraz ZUS.

Pracodawca wystosował w końcu po czasie PIT-11 i uregulował wszelkie zobowiązania finansowe w stosunku do mnie. Już wtedy po zakończeniu współpracy napisałam pismo z prośbą o przesłanie PITu, bo otrzymałam informację, że po ustaniu stosunku pracy na pisemny wniosek pracownika pracodawca ma obowiązek w ciągu 7 dni wysłać dokument niezbędny do rozliczenia. Nie zrobił tego..

Ale teraz będzie musiał. Nie tylko do US, ale i do ciebie. Termin mija 28 lutego. Jeśli nie otrzymasz, po tym terminie zgłoś do US.

I tak postąpię. Dziękuje

Powrót