PIT-2 - umowa o pracę a zawieszona działalność

• Autor wątku Autor wątku tndek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tndek

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam,

Od lutego podejmuję nową pracę i dostałem do wypełnienia PIT-2.

Od 3 lat mam zawieszoną działalność z tytułu której nie osiągam żadnych przychodów oraz nie ponoszę w trakcie zawieszenia żadnych kosztów.

Czy w tym przypadku skuteczne byłoby złożenie przeze mnie deklaracji PIT-2? Zgodnie z jej brzmieniem, deklaruję iż nie osiągam dochodów z działalności. Chciałbym zapytać Państwa o zdanie, bowiem spotkałem się z różnymi opiniami.

Z góry dziękuję za odpowiedź,

Hmm.... do tej pory nie wolno było w przypadku zawieszenia działalności składać PIT-2 w zakładzie pracy. Wytłumaczenie było takie, że nawet przy zawieszonej działalności można z niej osiągać przychody, które podlegają opodatkowaniu (sprzedaż środków trwałych, przychody finansowe, korekty okresów poprzednich), ale teraz ...... mamy Nowy Ład.

@parasoll.ka, dziękuję za komentarz. Natomiast w PIT-2 deklaruję że:

4) nie osiągam dochodów, od których jestem obowiązany(-na) opłacać w ciągu roku podatkowego zaliczki na podstawie art. 44 ust. 3
ustawy, tj. dochodów:
a) z działalności gospodarczej, o której mowa w art. 14 ustawy,

Przy każdym rozliczeniu rocznym przesyłam załącznik PIT/B, wskazując że nie uzyskałem żadnych przychodów, dochodów, nie poniosłem kosztów. Jeżeli osiągnę przychód/dochód i go zadeklaruję w zeznaniu rocznym, lub podczas kontroli okaże się, że przychód/dochód wystąpił ale nie został odnotowany, wtedy jak najbardziej PIT-2 nie przysługiwałby i musiałbym zwrócić kwotę zmniejszającą w rozliczeniu. Na dobrą sprawę poprzez PIT-2 deklaruję tylko, że nie osiągam dochodów z tytułu działalności gospodarczej, co jest prawdą. :)

Druga sprawa - moje dochody z umowy o pracę będą miesięcznie przekraczać kwotę 12.000 pln brutto (17.000 brutto, 204.000 pln brutto rocznie). Czy w tym przypadku jest jakikolwiek sens składania PIT-2? Od sierpnia będę w związku małzenskim i za bieżący rok chciałbym rozliczyć się wspólnie z małżonką - jej dochody nie przekroczą 40.000 pln.

Ostatnia edycja:
Skoro masz założoną działalność gospodarczą, fakt że zawieszona, to skąd możesz wiedzieć że w ciągu roku nie wystąpi dochód do opodatkowania?
Hmm... można przypuszczać że nie wystąpi i dopiero jak wystąpi to wycofać PIT-2. Ale moim zdanie nie jest to prawidłowe, bo każdy przedsiębiorca mógłby zakładać że nie osiągnie dochodu (np. przewiduje stratę)
Proponuję telefon do swojego US - mają specjalną infolinię w związku z Nowym Ładem.

Ostatnia edycja:
Powrót