pit 37

• Autor wątku Autor wątku anneczka58
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anneczka58

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
W tym roku zorientowałam się że moja deklaracja pit 37 za rok 2005 jest błędnie wypełniona. Bład polega na tym że są pomylone rubryki-w rubryce do zapłaty jest 0,00 a w rubryce nadpłata jest 0,90 i to jest ten błąd bo powinno być na odwrót-ja im powinnam zapłacić. Moje pytanie jest następujące co mam zrobić w tej sytuacji?Sama złożyć korektę do US? Znalazłam również ordynację podatkową w której paragraf 274 mówi o tym że błędy do 1000,- w deklaracjach poprawiają urzędnicy i oni wysyłaja korektę do podatnika, ale czy tak jest w rzeczywistości?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Bardzo dziwne, że nie zostało to wychwycone przy weryfikacji i wprowadzaniu deklaracji do systemu komputerowego - taki "bubel" by nie przeszedł. Radzę skontaktować się z US i zorientować jak to wygląda z Pani zeznaniem. Co do korekt z urzędu - owszem przepis istnieje i obowiązuje od 01 września 2005 r.

Sporządzić korektę deklaracji za 2005 rok( na formularzu obowiązującym w rozliczeniach za 2005 rok, tj musi być ten sam numer w nawiasach obok symbolu formularzu w prawej dolnym rogu każdej ze stron najlepiej wydrukowac ze stony http://mf.gov.pl/aktualnosci/) Dołączyć krótkie wyjaśnienie( np.spostrzegłam błąd w zeznaniu za 2005 w tarkcie przygotowywania zeznania za 2006 rok) i zapłacić owe 0,90 złotych najlepiej w kasie US (tam nie biorą prowizji)Korektę wraz z pismem złożyć na dziennik podawczy USi można spokojnie iść .... :beer:

Dziękuję za szybkie odpowiedzi :) Czyli ta ordynacja podatkowa objęła tą błędną deklarację :) więc po co im sie "pchać" na siłę z korektą. W razie jakby chcieli mnei pociągnąć do odpowiedzialności za to, to mogę się powołać właśnie na ten przepis ordynacji tak?

Powrót