T
Tomek247
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 31
W zeszłym roku posiadłem w banku fundusze Inwestycyjne z których osiągnąłem dochód i go zrealizowałem, otrzymałem PIT 8C i zgodnie z prawem muszę złożyć deklarację PIT 38 i tam ująć ten dochód. Ale posiadłem również konto maklerskie gdzie handlowałem akcjami i tam również uzyskałem i zrealizowałem zysk, również otrzymałem sprawozdanie na podstawie którego muszę złożyć PIT 38 i zapłacić podatek. Dodatkowo posiadałem jeszcze konto na dwóch giełdach gdzie handlowałem kryptowalutami, tam zysku nie osiągnąłem, zakupione kryptowaluty nadal posiadam, ale wiem że powinienem te zakupy uwzględnić w PITcie aby móc je odliczyć od przychodu za rok.
Proszę o podpowiedź, czy ja to wszystko umieszczam na jednym picie 38 ? Sumuje koszty, sumuje zyski ? Czy składam osobne deklaracje dla każdej z giełd ? W moim przypadku wyglądało by to tak że dochody z funduszy, handlu akcjami są znacznie niższe od kwoty za którą w zeszłym roku nabyłem kryptowaluty, generalnie po zsumowaniu, podatku by nie było.
Dzięki
Proszę o podpowiedź, czy ja to wszystko umieszczam na jednym picie 38 ? Sumuje koszty, sumuje zyski ? Czy składam osobne deklaracje dla każdej z giełd ? W moim przypadku wyglądało by to tak że dochody z funduszy, handlu akcjami są znacznie niższe od kwoty za którą w zeszłym roku nabyłem kryptowaluty, generalnie po zsumowaniu, podatku by nie było.
Dzięki