pit 39 kiedy wypełnić

• Autor wątku Autor wątku dawidbobola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawidbobola

Użytkownik
Odpowiedzi
120
Witam jestem osobą nie pracującą.. w lutym 2023 roku sprzedałem działki przed
upływem 5 lat... Całe pieniądze inwestuję w remont domu aktualnie wymieniłem
dach... Wiem że jest coś takiego że mam 3 lata aby zainwestować pieniądze w dom
aby nie płacić podatku... Czy aktualnie muszę jakiegoś pita wypełnić? Słyszałem
coś o pit39 ..ale kompletnie nie wiem jak go wypełnić aby nie płacić podatku..
Czy tego Pita muszę teraz wypełnić czy gdy minie 3 lata aby przedstawić im faktury?
pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Za dochód uzyskany ze sprzedaży nieruchomości w 2023 musisz złożyć PIT-39 do końca kwietnia 2024.

Swamp napisał:
Za dochód uzyskany ze sprzedaży nieruchomości w 2023 musisz złożyć PIT-39 do końca kwietnia 2024.

A co z tym aby nie płacić podatku od tej kwoty

Są dwie metody:
1. Wypełniasz PIT-39 uwzględniając już poczynione wydatki na własne cele mieszkaniowe i jak wyjdzie podatek - płacisz.
Po 3 latach, jeżeli poczyniłeś dalsze wydatki, korygujesz deklarację - urząd skarbowy (zapewne po czynnościach sprawdzających lub kontroli) zwraca nadpłacony podatek bez odsetek
2. W wyliczeniach uwzględniasz planowane, jeszcze nie poczynione wydatki, np. zakładasz, że wydasz cały przychód - PIT-39 wychodzi na zero.
Po 3 latach weryfikujesz - jak wydałeś całą kwotę nic nie robisz.
Jak wydałeś mniej - składasz korektę i dopłacasz podatek wraz z odsetkami za 3 lata.

Ty piszesz, że planujesz cały przychód wydać w ciągu 3 lat. Więc wybierasz opcję drugą i PIT-39 wyjdzie na zero.
Zwraca, uwagę, że musisz wydać cały przychód - nie dochód. To częsty błąd w myśleniu podatników, którzy myślą, że muszą wydać tylko uzyskany zysk.

sekStans napisał:
Są dwie metody:
1. Wypełniasz PIT-39 uwzględniając już poczynione wydatki na własne cele mieszkaniowe i jak wyjdzie podatek - płacisz.
Po 3 latach, jeżeli poczyniłeś dalsze wydatki, korygujesz deklarację - urząd skarbowy (zapewne po czynnościach sprawdzających lub kontroli) zwraca nadpłacony podatek bez odsetek
2. W wyliczeniach uwzględniasz planowane, jeszcze nie poczynione wydatki, np. zakładasz, że wydasz cały przychód - PIT-39 wychodzi na zero.
Po 3 latach weryfikujesz - jak wydałeś całą kwotę nic nie robisz.
Jak wydałeś mniej - składasz korektę i dopłacasz podatek wraz z odsetkami za 3 lata.

Ty piszesz, że planujesz cały przychód wydać w ciągu 3 lat. Więc wybierasz opcję drugą i PIT-39 wyjdzie na zero.
Zwraca, uwagę, że musisz wydać cały przychód - nie dochód. To częsty błąd w myśleniu podatników, którzy myślą, że muszą wydać tylko uzyskany zysk.

Wczoraj rozmawiałem z księgowa znajomą i mówiła że za 3 lata mogę to rozliczyć

Zatem albo źle Cię poinformowała, albo (co bardziej prawdopodobne) coś źle zrozumiałeś.
PIT-39 musisz złożyć za rok, w którym uzyskałeś przychód ze sprzedaży w terminie przewidzianym ustawą (do końca kwietnia roku następnego). Po 3 latach dokonasz weryfikacji i ewentualnej korekty, tak jak to opisał sekStans.
Patrz art 45 ust 1 i 1a pkt 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:
1. Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie od dnia 15 lutego do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym (...)
1a W terminie określonym w ust. 1 podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym odrębne zeznania, według ustalonych wzorów, o wysokości osiągniętego w roku podatkowym dochodu (poniesionej straty) z:
(...)
3) odpłatnego zbycia nieruchomości (...)

Swamp napisał:
Zatem albo źle Cię poinformowała, albo (co bardziej prawdopodobne) coś źle zrozumiałeś.
PIT-39 musisz złożyć za rok, w którym uzyskałeś przychód ze sprzedaży w terminie przewidzianym ustawą (do końca kwietnia roku następnego). Po 3 latach dokonasz weryfikacji i ewentualnej korekty, tak jak to opisał sekStans.
Patrz art 45 ust 1 i 1a pkt 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:

Dzwoniłem do urzędu skarbowego i powiedziano mi że teraz to muszę rozliczyć i cała kwotę wpisać w cele mieszkaniowe...a za 3 lata urząd skarbowy może a nie musi zgłosić się o faktury czy wszystko zostało wydane na cele mieszkaniowe

za 3 lata urząd skarbowy może a nie musi zgłosić się o faktury czy wszystko zostało wydane na cele mieszkaniowe
Jest wysoce prawdopodobne że zamiast 3 lat poczekają niemal do końca 5-letniego okresu przedawnienia, dzięki czemu gdyby okazało się ze nie wydałeś wszystkiego będziesz musiał zapłacić większe odsetki za zwłokę oraz ewentualna karę za nie dopełnienie obowiązku podatkowego w terminie.
Dlatego też jeśli po 3 latach okazałoby się, że nie wydałeś wszystkiego, nie czekaj na kontakt z US tylko składaj korektę PIT-39

Ostatnia edycja:
Swamp napisał:
Jest wysoce prawdopodobne że zamiast 3 lat poczekają niemal do końca 5-letniego okresu przedawnienia, dzięki czemu gdyby okazało się ze nie wydałeś wszystkiego będziesz musiał zapłacić większe odsetki za zwłokę oraz ewentualna karę za nie dopełnienie obowiązku podatkowego w terminie.
Dlatego też jeśli po 3 latach okazałoby się, że nie wydałeś wszystkiego, nie czekaj na kontakt z US tylko składaj korektę PIT-39

Ok rozumiem i dziękuję za wszystkie informacje... Za działki dostałem 200 tys..co i gdzie muszę wpisać w pit 39 aby wpisać te 200 tys wydałem na cele mieszkaniowe

W formularzu PIT-39(12) podajesz:
- rubryka 20 (przychód): kwota uzyskanego przychodu (200 000)
- w rubryce 21 koszty uzyskania przychodu, jeśli wystąpiły (np. należność dla biura pośrednictwa sprzedaży nieruchomości)
- w rubryce 23 dochód (przychód minus koszty)
- w rubryce 25 kwotę dochodu zwolnionego, która obliczasz wg wzoru (dochód * wydatki na własne cele mieszkaniowe)/ przychód.
Jeśli dochód był równy przychodowi (nie miałeś kosztów) i całość planujesz wydać na własne cele mieszkaniowe, wówczas kwota dochodu zwolnionego będzie równa przychodowi (wpisujesz 200 000)
-w rubryce 26 podstawę obliczenia podatku (dochód minus dochód zwolniony). Jeśli nie było kosztów a cały dochód planujesz wydać na cele mieszkaniowe, wówczas podstawa obliczenia podatku wyniesie 0, podobnie jak kwoty w rubrykach 27, 29 i 34.
Pozostałych rubryk w części E oraz części F i G nie wypełniasz.

Możesz też złożyć deklarację przez elektroniczny US, korzystając z zamieszczonego tam kreatora.

Ostatnia edycja:
Swamp napisał:
W formularzu PIT-39(12) podajesz:
- rubryka 20 (przychód): kwota uzyskanego przychodu (200 000)
- w rubryce 21 koszty uzyskania przychodu, jeśli wystąpiły (np. należność dla biura pośrednictwa sprzedaży nieruchomości)
- w rubryce 23 dochód (przychód minus koszty)
- w rubryce 25 kwotę dochodu zwolnionego, która obliczasz wg wzoru (dochód * wydatki na własne cele mieszkaniowe)/ przychód.
Jeśli dochód był równy przychodowi (nie miałeś kosztów) i całość planujesz wydać na własne cele mieszkaniowe, wówczas kwota dochodu zwolnionego będzie równa przychodowi (wpisujesz 200 000)
-w rubryce 26 podstawę obliczenia podatku (dochód minus dochód zwolniony). Jeśli nie było kosztów a cały dochód planujesz wydać na cele mieszkaniowe, wówczas podstawa obliczenia podatku wyniesie 0, podobnie jak kwoty w rubrykach 27, 29 i 34.
Pozostałych rubryk w części E oraz części F i G nie wypełniasz.

Możesz też złożyć deklarację przez elektroniczny US, korzystając z zamieszczonego tam kreatora.

Nie było żadnego pośrednika.. działki sam sprzedałem..za notariusza płacili kupijacy.. Dobrze wypisałem?

URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/d6fabdbe994e8532]
d6fabdbe994e8532med.jpg
[/URL]

Kwota 150000 była wpisana na szybko..prawdziwa jest 215 tys dokładnie

A te działki odziedziczyłeś czy otrzymałeś w darowiźnie? Bo nie wpisałeś kosztu nabycia w polu [21]

sekStans napisał:
A te działki odziedziczyłeś czy otrzymałeś w darowiźnie? Bo nie wpisałeś kosztu nabycia w polu [21]

Rodzice zmarli i odbyła się sprawa sądowa o dziedziczenie... Spłaciłem rodzeństwo i całe działki zostały moje

Wypełniłeś dobrze.

Skoro działki nabyłeś w drodze dziedziczenia po rodzicach to zwróć uwagę, że do 5 letniego okresu posiadania nieruchomości, po upływie którego można ją sprzedać bez płacenia podatku wlicza się również okres posiadania nieruchomości przez Twoich rodziców.

Zatem jeśli Twoi rodzice nabyli te działki przed lutym 2018 r. podatek w ogóle nie wystąpi, niezależnie od tego na co przeznaczysz pieniądze ze sprzedaży.
W takiej sytuacji nie trzeba składać PIT-39, ani żadnej innej deklaracji.

Swamp napisał:
Wypełniłeś dobrze.

Skoro działki nabyłeś w drodze dziedziczenia po rodzicach to zwróć uwagę, że do 5 letniego okresu posiadania nieruchomości, po upływie którego można ją sprzedać bez płacenia podatku wlicza się również okres posiadania nieruchomości przez Twoich rodziców.

Zatem jeśli Twoi rodzice nabyli te działki przed lutym 2018 r. podatek w ogóle nie wystąpi, niezależnie od tego na co przeznaczysz pieniądze ze sprzedaży.

Rodzice mieli te działki od 1960 roku..potem zmarli i po latach zrobiłem sprawę sądową.. najpierw dziedziczylismy wszystko,ja plus rodzeństwo a potem następna sprawa sądowa o podział...i spłaciłem rodzeństwo i wszystkie zostało moje

Swamp napisał:
Wypełniłeś dobrze.

A gdzie można zgłosić się w tej sprawie aby dokładnie się dowiedzieć

Swamp napisał:
Wypełniłeś dobrze.

Mogę prosić o odpowiedź

Powrót