K
kasik_w
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Złożyłam zeznanie podatkowe Pit39 i zastanawiam się teraz czy poprawnie.
Zakupiłam mieszkanie za kwotę:
101.000 zł
Przed upływem 5 lat( w 2021 roku) sprzedałam je za:
165.000 zł
W tym samym roku i miesiącu zakupiłam inne mieszkanie za kwotę:
255.000 zł.
z czego część finansowana była z kredytu hipotecznego:
60.000 zł.
reszta to środki własne
Całą kwotę ze sprzedaży mieszkania przeznaczyłam na zakup innej nieruchomości, więc dochód całkowicie podlega zwolnieniu z opodatkowania, ale zastanawiam się czy poprawnie wpisałam kwotę w Pit39 , D) Poz.25
Przychód: 165.000 zł
Koszt: 101.000 zł.
Dochód: 64.000 zł
Wydatki na cele mieszkaniowe: 255.000 zł ( włącznie z kredytem 60.000 zł)
Dochód zwolniony : D x ( W/P) = 98.909 zł
W PIT39 D) Poz.25 jako dochód zwolniony wpisałam kwotę 64.000 zł
Dochód podlegający zwolnieniu jest wyższy niż faktycznie uzyskany dochód.
Czy w związku z tym powinnam wpisać w tym miejscu dokładnie wyliczoną ulgę czy tylko max wartość dochodu?
Czy w przypadku sprzedaży obecnego mieszkania nadwyżka ulgi przepada ? Planuje w tym roku sprzedać mieszkanie i kupić wspólnie z narzeczonym większe mieszkanie i zastanawia mnie czy ulgę powinnam liczyć od zera czy może jeśli to tak krótki okres jest jakaś inna możliwość abym wyszła na tym korzystniej? Zakup mieszkania zapewne będzie w udziałach 50% na 50%, więc możliwe, że cała kwota dochodu ze sprzedaży mieszkania nie będzie przeznaczona na cele mieszkaniowe.
Trochę to zagmatwane, mam nadzieje, że ktoś zrozumie i napisze jakąś dobrą radę
Zakupiłam mieszkanie za kwotę:
101.000 zł
Przed upływem 5 lat( w 2021 roku) sprzedałam je za:
165.000 zł
W tym samym roku i miesiącu zakupiłam inne mieszkanie za kwotę:
255.000 zł.
z czego część finansowana była z kredytu hipotecznego:
60.000 zł.
reszta to środki własne
Całą kwotę ze sprzedaży mieszkania przeznaczyłam na zakup innej nieruchomości, więc dochód całkowicie podlega zwolnieniu z opodatkowania, ale zastanawiam się czy poprawnie wpisałam kwotę w Pit39 , D) Poz.25
Przychód: 165.000 zł
Koszt: 101.000 zł.
Dochód: 64.000 zł
Wydatki na cele mieszkaniowe: 255.000 zł ( włącznie z kredytem 60.000 zł)
Dochód zwolniony : D x ( W/P) = 98.909 zł
W PIT39 D) Poz.25 jako dochód zwolniony wpisałam kwotę 64.000 zł
Dochód podlegający zwolnieniu jest wyższy niż faktycznie uzyskany dochód.
Czy w związku z tym powinnam wpisać w tym miejscu dokładnie wyliczoną ulgę czy tylko max wartość dochodu?
Czy w przypadku sprzedaży obecnego mieszkania nadwyżka ulgi przepada ? Planuje w tym roku sprzedać mieszkanie i kupić wspólnie z narzeczonym większe mieszkanie i zastanawia mnie czy ulgę powinnam liczyć od zera czy może jeśli to tak krótki okres jest jakaś inna możliwość abym wyszła na tym korzystniej? Zakup mieszkania zapewne będzie w udziałach 50% na 50%, więc możliwe, że cała kwota dochodu ze sprzedaży mieszkania nie będzie przeznaczona na cele mieszkaniowe.
Trochę to zagmatwane, mam nadzieje, że ktoś zrozumie i napisze jakąś dobrą radę