Pit-40

• Autor wątku Autor wątku Nati241
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nati241

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Pracuję w firmie od listopada 2011. Od listopada do grudnia byłam rozliczana na podstawie umowy zlecenie. Poprzedni rok pracowałam na umowę o pracę (czas określony).Po zapytaniu w sprawie PIT -otrzymałam od pracodawcy PIT 40 (kopię), co jak rozumiem oznacza, że pracodawca rozliczył mnie we własnym interesie. W owym dokumencie wyszło, iż mam do zapłaty US kwotę 3,00 zł (?). Ta kwota została mi potrącona przy wypłacie za miesiąc luty.Jak sprawdzić poprawność takiego rozliczenia(przyznam, że liczyłam na JAKIKOLWIEK zwrot...) Czy mimo wszystko muszę składać własne rozliczenie? Czuję się niejako oszukana i zawiedziona...
Proszę o wyrozumiałość oraz pozdrawiam serdecznie zainteresowanych tematem.

Pracodawca nie mógł sam od siebie ciebie rozliczyć.
Czy nie podpisywałas pracodawcy oświadczenia PIT-12?

Nic nie podpisywałam, właśnie w tym sęk. Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.

Zapytaj pracodawcę na jakiej podstawie cię rozliczył.

Nati241 napisał:
... że liczyłam na JAKIKOLWIEK zwrot...) .

Jeśli pracodawca prawidłowo naliczał zaliczkę na podatek, to nie wiem na jaki zwrot liczyłaś?

Możesz podać kwoty z PIT-40 - sprawdzimy czy masz dobrze rozliczony PIT /w co nie wątpię/.

Przychód 17550
koszty uzyskania przychodu 1335
Dochód 16215
Zaliczka pobrana przez płatnika 753
Składki ubezp. społ. 2406,11
Podstawa obliczenia podatku 13809
Obliczony podatek 1929,60
Składki na ubezp. zdrowotne 1173,63
Obliczałam na stronie pitroczny.pl wychodzi również 3 zł do zwrotu.
Pytam, ponieważ co roku dostawałam jakiś zwrot, dlatego jestem zdziwiona, że muszę dopłacać, do tych groszy, które zarabiam.

Po drugie- skoro nie podpisałam oświadczenia PIT-12, to co mam robić? Nie chcę tu nikogo osądzać, ale czy taki PIT złożony przez pracodawcę nie będzie odrzucony(bez oświadczenia pracownika)?Zastanawiam się czy ja nie będę w jakiś sposób pociągnięta do odpowiedzialności, bo wtedy wyjdzie, że ja nie złożyłam za siebie żadnego PIT-u...

tatko9876 - dziś będę wiedzieć, jak tylko pojawi się w zakładzie

Pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:
Nati241 napisał:
Obliczony podatek 1929,60
Podatek zawsze zaokrągla się do pełnych złotych.
PIT jest obliczony prawidłowo, do zapłaty 3 zł.
Nie zawsze należy się zwrot.

Ostatnia edycja:
Ok kwestia wyjaśniona, tylko co z drugą częścią pytania?
Po drugie- skoro nie podpisałam oświadczenia PIT-12, to co mam robić? Nie chcę tu nikogo osądzać, ale czy taki PIT złożony przez pracodawcę nie będzie odrzucony(bez oświadczenia pracownika)?Zastanawiam się czy ja nie będę w jakiś sposób pociągnięta do odpowiedzialności, bo wtedy wyjdzie, że ja nie złożyłam za siebie żadnego PIT-u...

Dziękuję za szybkie i treściwe odpowiedzi

Przecież PIT-40 pracodawca składa i do US i daje Tobie. Ewentualnie możesz wysłać do US zapytanie czy taki PIT został złożony.
Ale zacznij od wyjaśnienia tej sytuacji z pracodawcą. Bo może podpisywałaś PIT-12 i nawet o tym nie wiesz/ pamiętasz.

Powrót