Pit 8B - co zrobić gdy nie został złożony ?

• Autor wątku Autor wątku dymek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dymek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

W 2006 byłem zatrudniany na umowę-zlecenie. W styczniu 2007 dostałem pocztą od zakładu pracy PIT 8B. Jako, że na sprawach podatkowych się nie znam niemal wcale zwróciłem się do znajomego, który prowadzi własną firmę z zapytaniem co mam zrobić z tym pitem. W odpowiedzi usłyszałem, że nic, że jest on dla mnie a zakład wysłał drugi do US. Jednak dziś mamy koniec maja i nadal nie otrzymałem zwrotu podatku. Dochodzę więc do wniosku, że jednak ten pit miałem zanieść sam do US.

Co zrobić w tej sytuacji ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Na podstawie tego PIT 8B należało wypełnić, wyliczyć i zdać do US w terminie do końca kwietnia zeznanie podatkowe na PIT-37.
PIT 8B to jedynie informacja dla Pana i dla US o dochodzie i pobranych zaliczkach na podatek.
Pana znajomy naplótł bzdur. Należało zapytać kogoś kompetentnego.
Obecnie jedyna rada, to jak najszybciej złożyć PIT 37 wraz z wyjaśnieniem dlaczego zeznanie podatkowe nie zostało złożone w obowiązującym terminie. Inaczej, jeśli US się upomni, a może to zrobić za parę lat, będzie spora kara.

Jak były pracownik US potwierdzam to co mówi pan Janusz M
US ma prawo w ciagu 5 lat ( a zazwyczaj jest to kilka tygodni przed upływem tego terminu) wezwac Pana do skłądania zeznań, moze równiez Pana ukarać mandatem... To tak w skrócie.
prosze złożyć do swojego US zeznanie PIT-37 (zapewne zwrot będzie w kwocie pobranej zaliczki z PIT-8B).
Najlepiej taki pit wraz z wyjasnieniem zożyc osobiście w okienki zeby urzednik podstemplował Panu kopie i wtedy pozostaje czekać na wezwanie do US.
W razie problemów moge pomóc przy wypełnieniu PIT-37

Dziękuje za informację.

Ale jeszcze jedna kwesta o której zapomniałem napisać, chyba istotna to kwota przychodu. Na picie 8B mam tak:

Źródło przychodów: Przychody z osobiście wykonywanej czynności, o której mowa w art.13 pkt 2, 4,5 (z wyjątkiem czynności wymienionych w wierszu 7) i 8 ustawy, w tym z umowy zlecenia i o dzieło.

Przychód: 2358,00
Koszt uzyskania przychodów: 471,60
Dochód (b-c): 1886,40
Zalicza pobrana przez płatnika: 358,00

Czy w takim razie też muszę wypełniać ten PIT 37 ?

Nigdy też nie byłem pracownikiem etatowym ani na bezrobociu (uczę się jeszcze).

[cytat="dymek"]
Nigdy też nie byłem pracownikiem etatowym ani na bezrobociu (uczę się jeszcze).[/cytat]

Ale osiągnął Pan dochód i z tego dopchodu nalezy sie rozliczyć. US nie interesuje czy Pan sie uczy czy nie - ich interesuje PIT-37 ( w tym wypadku jego niezłożenie w terminie)

PS
I tak jak sądziłem do zwrotu jest nawet ładna sumka :) starczy kilkanaście (kilkadziesiąt) :beer: :beer: :beer:
:)

[cytat="student_prawa"][ ich interesuje PIT-8B ( w tym wypadku jego niezłożenie w terminie)[/cytat]

Bzdura. Jakie niezłożenie w terminie PIT 8B?
Proszę się zastanowić przed pisaniem czegokolwiek.

jeśli zrobisz rozliczenie to cała zaliczka zostanie ci zwrócona calutkie 358 zł;chyba warto i na przyszłość to trzeba wcześniej pytać a nie pod koniec maja;wszystkie media trąbią od stycznia do kwietnia jak się rozliczać ,no i jak chciałeś dostać zwrot podatku bez złożenia PIT-u ?
Jak dla mnie zagadka a przecież z podatków rozliczamy sie już ładnych parę lat

[cytat:syev6x1v] i na przyszłość to trzeba wcześniej pytać a nie pod koniec maja;wszystkie media trąbią od stycznia do kwietnia jak się rozliczać ,no i jak chciałeś dostać zwrot podatku bez złożenia PIT-u ? [/cytat:syev6x1v]

Teraz już wiem, że warto pytać kompetentne osoby. Zaufałem znajomemu, który sam się zawsze rozlicza, a jak widać nie zawsze ma rację. Myślałem, że skoro pracodawca wysyła do US PIT 8B to to już załatwia sprawę. :roll:

Dziękuje jeszcze raz za rady

Tylko PIT 40 złożony przez pracodawcę zwalnia z
wypełnienia Pitów osobiście.

Powrót