PIT 8C i internet ?

• Autor wątku Autor wątku adag2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adag2007

Użytkownik
Odpowiedzi
58
1.
Czy mogę odliczyć internet za okres rozliczeniowy 13/12/06-12/01/07 jeżeli nie odliczałem tej faktury w poprzednim roku ( liczy się data wystawienia , data płatności , czy data zapłaty za fakture ? ) ?

2.
Otrzymałem ze spółdzielni PIT - 8C , w którym wyszczególniony jest zwrot z tytułu wymiany stolarki okiennej w roku 2005 , jest to kwota 875 zł.
Czy mogę i gdzie ująć to w PIT 28 , ( prowadze działalność - ryczałt ) , ale będe też wypełniać PIT 37 i może tam ująć to w rubryce 53 ( inne żródła przychodu ).

1. data płatności wyszczególniona na fakturze.
2. Inne źródła w PIT-37.

Panie Januszu czy kwota do zapłaty wykazana w części K (rubryka 109 ) w PIT 28 to zawsze ta sama kwota co w części L.2 rubryka 123
Czy kwotę tą poprostu przenosimy , czy wynika ona z np. ewidencji przychodów. ( Ja prowadzę ewidencje na gotowych drukach ,ale nie ma tam gdzie odliczać składek na ZUS )

W poz. 123 wpisuje się wyliczoną (ale nie wpłaconą) kwotę ryczałtu za grudzień. W poz. 109 wpisuje się kwotę do zapłaty (wyliczoną w PIT-28.). Jeśli w poszczególnych miesiącach prawidłowo były wyliczane i wpłacane zaliczki na podatek, wówczas kwoty te będą identyczne.
Prawidłowo wyliczone i wpłacone były wówczas, gdy od przychodu miesięcznego odjęta została składka ubezpieczenia społecznego, następnie wyliczony podatek (według stawek procentowych ryczałtu) , od którego odjęto podlegającą odliczeniu część składki ubezpieczenia zdrowotnego.
Jeśli prowadzi Pan "ręcznie" ewidencję przychodów, to należało po podsumowaniu miesięcznego przychodu, dokonać obliczeń w dowolnym wolnym miejscu, albo na osobnej stronie.

Należy pamiętać, że w PIT-28w tabeli L.1. wpisuje się kwoty ryczałtu jakie zostały faktycznie wpłacone do US w poszczególnych miesiącach. Nawet gdy były błędnie wyliczone.

Powrót