Pit-8c

• Autor wątku Autor wątku Morsik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Morsik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cztery lata temu moja córka wygrała darmowy indeks na prywatnej uczelni, czyli jest zwolniona z opłacania czesnego. Za ub. rok pierwszy raz otrzymała z uczelni PIT-8C, w którym podano, że "zniżka w opłacie czesnego" stanowi jej przychód w wysokości 6680 zł. Z mojego wyliczenia wynika, że do PIT-36 powinna wpisać tenże "przychód" i zapłacić od niego ok. 700 zł. podatku. Jak ma to zapłacić i rozliczyć, kiedy nie pracuje i nie uzyskuje żadnych dochodów. W US powiedziano mi beztrosko, ze "tata zaplaci"... Jak w takim razie ma zapisać w PIT-36 te pieniądze, które na zapłacenie podatku miałaby ode mnie otrzymać, jak udowodni, skąd wzięła te 700 zł na zapłacenie podatku ???

Zadam Panu Morsikowi podobne pytanie - Jak by udowodniła skąd ma pieniądze na opłacenie czesnego, gdyby musiała je płacić, a nie miałaby żadnych swoich dochodów? :)
Tutaj miała przychód w wysokości 6680 zł.
Proszę więc nie wynajdywać "sztucznych" problemów.

Janusz M. napisał:
Zadam Panu Morsikowi podobne pytanie - Jak by udowodniła skąd ma pieniądze na opłacenie czesnego, gdyby musiała je płacić, a nie miałaby żadnych swoich dochodów? :)
Tutaj miała przychód w wysokości 6680 zł.
Proszę więc nie wynajdywać "sztucznych" problemów.

Ma Pan rację. Tylko proszę wziąć pod uwagę, że, gdyby córka miała to czesne płacić, toby zapewne poszukała sobie jakiejś pracy, nieważne, na cały, czy pół etatu, ale musiałyby w jakiś sposób wspomóc rodziców.
Ja nie pytam o to, w jaki sposób "wywinąć" się od tego podatku, bo zawsze można napisać wniosek o umorzenie, tylko w jaki sposób wypełnic PIT-36, w którym nie będzie żadnego dochodu, z którego można zapłacić podatek. Tylko tyle i aż tyle...

...i jeszcze jedno, ciekawym dlaczego za poprzednie lata nie otrzymywała takiego PIT-8C ?

Powrót