Pit od dochodu z handlu/posrednictwa

• Autor wątku Autor wątku Britive
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Britive

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Cześć, na wstępie napiszę, że nie jestem do końca pewny w jakim dzial umieścić ten temat. O co chodzi:
Pracuję we firmie handlującej sprzętem komputerowym. Zamówiłem ze swojego prywatnego konta Aliexpress towar na naszą firmę - tzn. dostawa na mnie, ale fakturę Chińczyk niby napisał na firmę, oczywiście oni faktury to wystawiają byle jak w excelu, więc generalnie to mało istotne. Problem w tym, że towar przyszedł na mnie, i poczta zażądała zapłaty VAT ode mnie, mimo iż dzwoniłem i mówiłem, że to dostawa na firmę - paczka na mnie to ja płacę. No i tu się pojawia problem, bo ja płacąc VAT stałem się generalnie importerem, kupującym. Żeby było ciekawiej, to wpłatę na rzecz sprzedawcy z Aliexpress już dokonała firma ze konta firmowego. W mojej firmie księgowość wymyśliła to tak, że wypisali ze mną umowę kupna sprzedaży, w umowie jest zapis, że dokonałem zakupu w imieniu firmy, opłata na rzecz sprzedawcy została wykonana za mnie już przez firmę, ponadto pokryto koszty podatku VAT (poczcie płaciłem ja, ale dostałem pieniądze z kasy firmowej), a do tego wyliczyli to tak, ze zarobiłem na tym trochę ponad 100zł, żeby nie było, że coś na 0 albo na minus jest. Kwota tego wszystkiego to coś ponad 16 tys. zł netto dla sprzedawcy, i trochę ponad 3 tys VAT.
Teraz pytanie z mojej strony jak mam się z tego rozliczyć. Czy wpisać to jako przychód z innych źródeł, czy nie będę miał problemu z tytułu nierejestrowanej działalności? (lub jak ich ew. uniknąć?). Dodam, że sytuacja miała miejsce w 2021, w całym tamtym roku miałem mniej niż 26 lat i jestem zwolniony z podatku dochodowego z tytułu zatrudnienia, więc chyba te 100zł dochodu łapie się do kwoty wolnej?

Powrót