PIT PCC-3 a darowizna

• Autor wątku Autor wątku loadedgun95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loadedgun95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej,

mam pytanie w związku z nabyciem nowego samochodu. Kupiłam samochód w kwocie 15000 tys. złotych, od osoby prywatnej na podstawie umowy kupna sprzedaży. Jako kupujący w umowie jestem wpisane tylko ja.

Wiem, że muszę zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnych i teraz pytanie - chcę dokonać darowizny na mojego tatę (jakoś 10% wartości samochodu) żeby później móc zarejestrować go w urzędzie jako współwłaściciela samochodu w celu naliczenia zniżek na OC.

Czy podatek od czynności cywilnoprawnych powinnam opłacić przed czy po dokonaniu darowizny? I jak to jest z tą darowizną, bo troszkę się gubię - przy tej wartości samochodu będę musiała opłacić następny podatek od darowizny?

Będę wdzięczna za pomoc

loadedgun95 napisał:
Czy podatek od czynności cywilnoprawnych powinnam opłacić przed czy po dokonaniu darowizny?
PCC musisz zapłacić w terminie 14 dni od dokonania zakupu auta.
loadedgun95 napisał:
przy tej wartości samochodu będę musiała opłacić następny podatek od darowizny?
Po pierwsze, podatnikiem jest tylko osoba obdarowana (Twój ojciec) a nie darczyńca (czyli Ty). Ojciec nie zapłaci jednak podatku od darowizny, skoro darowizna jest dokonywana między osobami zaliczonymi do tzw. zerowej grupy podatkowej w podatku od spadków i darowizn. Jeżeli wartość udziału darowanego ojcu (1/10 * 15000) plus suma darowizn otrzymanych przez ojca od Ciebie w latach 2015-2019 nie przekroczą kwoty 9637 zł to ojciec nie musi nawet zgłaszać do urzędu skarbowego nabycia darowizny od Ciebie. A w przeciwnym razie musiałby zgłosić nabycie darowizny dzięki czemu uzyska ustawowe zwolnienie z podatku od darowizny.

Powrót