PIT-y a działalnośc gosp. + ulga internet

• Autor wątku Autor wątku shivka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shivka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
mój mąz miał od marca 2005 do kwietnia 2006 r. dzialalnośc gosp. przy czym zatrudniony był jednocześnie na umowe o pracę i to pracodawca odprowadzał za niego wszystkie składki, mąz płacił tylko dodatkowo składkę zdrowotna (ok. 140-160 zł). Dzialalnośc męza przynosiła straty i w kwietniu ja zlikwidowal.
Czy mam jakos uwzględnić fakt posiadania przez meza dzialalności w rozliczeniu za 2006 r. ? W zeszłym roku rozliczala nas znajoma ksiegowa i w picie nr 37 (rozliczalismy sie wspolnie z mezem) za 2005 r. ta dzialanosc nie zostala ujeta.

I jeszcze jedno pytanie dot. odliczenia wydatkow na internet: czy oprócz faktur za 2006 r. moge uwzględnić faktury z 2005 r. (mam tylko 3 i nie przekraczam kwoty 760 zł)

I jeszcze jedno dot. internetu: korzystam z darmowego programu do rozliczania pitów. W rubryce odliczeń wpisuję całkowitą kwotę brutto (sumę wszystkuch faktur) poniesionych wydatków na internet prawda ??

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam !!

1. Nie podaje Pani na jakich zasadach rozliczał się mąż z działalności gospodarczej a od tego zależy wybór druku i termin rozliczenia, jeśli był to ryczałt, to należało się rozliczyć do końca stycznia na PIT-28 i nie wolno rozliczać się wspólnie z małżonkiem.
Jeśli działalność opodatkowana była na zasadach ogólnych, to rozliczenie następuje na druku PIT-36.
Prawdopodobnie ta wasza księgowa popełniła błąd.
2. W rozliczeniu za 2006 rok wolno uwzględnić tylko faktury za internet opłacone w 2006 roku, w żadnym wypadku nie wolno rozliczać wydatków z 2005 roku.
3. Darmowych programów do rozliczania jest wiele, nie wszystkie są dobre. Trudno powiedzieć co ma Pani gdzie wpisywać jeśli się nie widzi tego programu. Mogę się tylko domyślać, ale na domysłach nie mogę opierać odpowiedzi.

Za internet można odliczyc kwotę 760 zł nie więcej, i tylko za ubiegły rok ( 2006 )

[cytat="Lewanna"]Za internet można odliczyc kwotę 760 zł nie więcej, i tylko za ubiegły rok ( 2006 )[/cytat]

Raczej "nie więcej niż 760 zł", w pierwszym poście jest zaznaczone, że faktury za internet nie przekraczają tej kwoty. :-)

"Nie więcej niż 760 zł" , a "760 zł nie więcej" znaczy dokładnie to samo i jako przekaz jest jasne.

W pierwszym poście jest [cytat:1apelg3o]
I jeszcze jedno pytanie dot. odliczenia wydatkow na internet: czy oprócz faktur za 2006 r. moge uwzględnić faktury z 2005 r. (mam tylko 3 i nie przekraczam kwoty 760 zł)
[/cytat:1apelg3o]
Za trzy miesiące 2005 r faktycznie nie przekraczają owych 760 zł ( z tym, że tego roku już nie może odliczyc) ale pytanie dotyczy także roku 2006,a tu prawdopodobnie kwota będzie wyższa. :wink:

Powrót