PIT zmarłego ojca.

• Autor wątku Autor wątku karwin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karwin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
W lutym b.r. zmarł mój ojciec. Był wdowcem. Czy na mnie jako spadkobiercy ciąży obowiązek rozliczenia się z fiskusem w jego imieniu?

Tak, w miejsce podpisu wpisuje się "podatnik zmarł" (w każdym razie w ten sposób postępuje się w moim US).

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie czy mogę liczyć na to, że nadpłata podatku mojego ojca będzie zwrócona mnie - ustawowemu spadkobiercy?

Nadpłatę US powinie zwrócic spadkobiercy(om) ale musi być postanowienie o nabciu spadku.

Odnośnie nie podpisywania PIT osoby zmarłej w moim US życzą sobie ksero aktu zgonu podatnika.

Dzięki! Właśnie wróciłem z US w moim mieście i sporządzone przeze mnie w imieniu ojca zeznanie przyjęto bez najmniejszych problemów (po uprzednim sprawdzeniu).

PIT zmarłego ojca - cd.

Witam,
niestety z mojego US dostałem odpowiedź negatywną.
pismo.jpg

Prosiłbym o ustosunkowanie się do tekstu powyżej, bo dla mnie jest to jeden urzędniczy bełkot :(

To nie jest żaden bełkot, tylko zastosowanie prawa. Wszystko jest ok.
Nie mogę tego powiedzieć o Panu, gdyż w swym pierwszym i następnych zapytaniach nic Pan nie wspomniał o wspólnym rozliczeniu rodziców, tylko o złożeniu rozliczenia za zmarłego ojca. Nie ujawnił Pan też tego że zmarły ojciec był rencistą bądź emerytem.
Otrzymałby Pan zupełnie inną odpowiedź.

Witam,
w piśmie z US jest napisane: "... spadkobierca nie może złożyć zeznania podatkowego za spadkodawcę.", tymczasem na Forum otrzymałem odpowiedź[cytat:3nc5pppy]
Tak, w miejsce podpisu wpisuje się "podatnik zmarł" (w każdym razie w ten sposób postępuje się w moim US).
[/cytat:3nc5pppy]
Natomiast co do tego czy ojciec był emerytem, czy też nie oraz czy miało to być rozliczenie wspólne ze zmarłym małżonkiem, nie sądziłem, że ma to jakieś znaczenie. Jeśli przez to wprowadziłem kogoś w błąd, to przepraszam. Tak, czy inaczej - dziękuję za odpowiedź.

temat stary ale trochę go odgrzebię, co w sytuacji kiedy US nie wystawił pitu dla zmarłego ojca, ojciec miał zagraniczną emeryturę (więc zus odpada), czy mogę domagać się od US wystawienia PITu?

Powrót