PIT40A na PIT11A

• Autor wątku Autor wątku pulsar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
pulsar

pulsar

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Dzień dobry
Mam takie małe zapytanie...

Czy można zamienić PIT40A na PIT11A wystawiony przez ZUS?

Pytam, bo ja chciałem się rozliczać samemu, a ZUS mi PIT40A przysłał.
Idzie to zamienić?

Pozdrawiam, i dziękuję z góry za wyjaśnienie sprawy.

Tak. Normalnie się rozlicz.

Nie w tym rzecz,... nie chcę się rozliczać z PIT40A, a z PIT11A bowiem, przy PIT40A jestem stratny o podatek dochodowy. Mam odliczenia, a ZUS z automatu nadał mi PIT40A.

PIT40A to już rozliczone zeznanie. Pit11a to informacja o dochodach. Na podstawie pita ktory ci zus przysłał rozlicz się na pit-37

pulsar napisał:
Nie w tym rzecz,... nie chcę się rozliczać z PIT40A, a z PIT11A bowiem, przy PIT40A jestem stratny o podatek dochodowy. Mam odliczenia, a ZUS z automatu nadał mi PIT40A.

To wpisz prawidłowo pobraną zaliczkę i nie będziesz stratny !
Przeczytaj pouczenie do PIT40A.

@Morena - nic z tego, bowiem pouczenie w PIT40A mówi co innego:

Informacja na tylniej stronie PIT40A jaką dostałem z ZUS, jest następująca:

65c84228a3ee0ecc.jpg

Wynika z tego wyraźnie, iż do zeznania podatkowego PIT37 mam przenieść następujące dane:

- z części D w poz. 38 => tu mam kwotę "Przychód (Dochód)".
- z części E poz. 42,43 i 44 => kilkuset złotową kwotę mam tylko w poz. 43 "Kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne" - reszta to zera.
- z części F w poz. 50 => tu mam zero "0".

Dalej, w poniższej informacji jest wspomniane, iż do PIT37 mam przenieść jako zaliczkę pobraną przez płatnika, kwotę z poz. 50 z zeznania PIT40A, - a tam mam jak wspominałem => zero "0".

I tu właśnie jest problem. Bowiem w poz. 39 widnieje kilkuset złotowa kwota "Zaliczki na podatek, pobrana i odprowadzona przez płatnika".
Ale, jak rozliczam w odpowiednich programach PIT37, zgodnie z powyższą informacją jako dane z PIT40A, to mam do zwrotu tylko składkę zdrowotną, bez doliczonej zaliczki na podatek.
A jak ustawie to jako PIT11A, to mam odliczenie od razu powiększone o zaliczkę na podatek. I tu jest cały problem.
Poszperałem trochę w sieci i teraz wiem, że trzeba było w ZUS jakieś oświadczenia złożyć przed końcem roku podatkowego, - a ja o tym nie wiedziałem, to bym te dane dostał jako PIT11A.
I teraz stąd to moje zapytanie,... czy po fakcie dokonanym, można formalnie zamienić PIT40A na PIT11A?
Ale chyba już nie.
Wynika, iż nieznajomość prawa szkodzi.
Lekcja na przyszłość :)

Ale jeszcze nie załamuję rąk, gdyż doczytałem się że...

bd58729c546d77fa.jpg

Tak więc po cichu liczę, że coś ZUS mi z tego zwróci, - szkoda tylko że okrężną drogą.
Ale cóż, moja wina.

Serdecznie dziękuję za wyrozumiałość.

dalej nie rozumiesz. W poz. 49 PIT-40A masz z pewnością nadpłatę podatku. To jest kwota o którą zostanie powiększone Twoje świadczenie za marzec.

W zeznaniu rocznym jeżeli wszystko dobrze wpisałeś to powinna Ci wyjść niedopłata właśnie o tę kwotę nadpłaty z PIT-40A więc wychodzisz na zero. ZUS Ci przeleje kwotę którą przekażesz do US.

Nie istnieje coś takiego jak zamiana PIT-40A na PIT-11A.

Jak podasz dokładne kwoty z Twoich PITów to je przeanalizujemy i będziemy mieli pewność co źle robisz, czy rozumujesz.

Wirusisko napisał:
dalej nie rozumiesz.
Czego nie rozumiem? Może mi wytłumaczysz?
Bo jak na razie to kiepsko to Ci idzie.

Wirusisko napisał:
W poz. 49 PIT-40A masz z pewnością nadpłatę podatku. To jest kwota o którą zostanie powiększone Twoje świadczenie za marzec.

W zeznaniu rocznym jeżeli wszystko dobrze wpisałeś to powinna Ci wyjść niedopłata właśnie o tę kwotę nadpłaty z PIT-40A więc wychodzisz na zero. ZUS Ci przeleje kwotę którą przekażesz do US.

Widzę, że TY i @ejtykoles inteligencją nie grzeszycie.
Sam do tego doszedłem geniuszu, o czym pisałem powyżej i to bez Twoich dennych porad.

Wirusisko napisał:
Nie istnieje coś takiego jak zamiana PIT-40A na PIT-11A.
Za mało merytorycznie na temat i do tego lakoniczna odpowiedź.
Czyli po mojemu, gówno nie odpowiedź.
Na szczęście wujek Google potrafi lepsze odpowiedzi udzielać.

Wirusisko napisał:
Jak podasz dokładne kwoty z Twoich PITów to je przeanalizujemy i będziemy mieli pewność co źle robisz, czy rozumujesz.
Chciałbyś,... możesz sobie tylko pomarzyć.

Sorry za ostrą reakcję z mojej strony, ale nie lubię idiotów, który piszą durne odpowiedzi, i myślą że są mądrzejsi od tego co zadał pytanie.
Odpowiedzi mają się tyczyć tego czego nie wie pytający, a nie tego o czym on dobrze wie, - bo inaczej odpowiadający robi z siebie tylko głupka.

gratuluję dobrego samopoczucia.

Skoro wszystko wiesz to myślę, że temat został wyczerpany i można zamknąć. Następnym razem szukaj odpowiedzi u wujka Google.

Pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót