PKO BP windykacja

• Autor wątku Autor wątku EwelinaAnna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EwelinaAnna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W roku 2009 zawarłam umowę o kredyt studencki. W tym roku w czerwcu umowa została rozwiązana z powodu nieterminowego spłacania rat (nie było zaległości, ale np zamiast 1 każdego miesiąca, rata była wpłacana 5) a tak przynajmniej mnie poinformowano ponieważ nie dostałam pisemnego uzasadnienia decyzji pomimo licznych próśb. Zadeklarowałam więc, że spłacę pozostałą część kredytu w ciągu miesiąca na co wyraziły zgodę panie w oddziale nr 1 w Lublinie. Dwa dni potem otrzymałam telefon od pana z windykacji. Stwierdził, że panie nie miały prawa się ze mną dogadywać i wraz z panem ustaliłam nowe warunki spłaty kredytu: 2 tys do 15 sierpnia i 6 tys do 15 września. Wpłaciłam pierwszą ratę. Pod koniec sierpnia dostałam pismo, w którym bank grozi, że jeżeli nie spłacę w terminie 37 dni całej kwoty to skieruje sprawę do sądu, dodatkowo naliczono mi 30 zł za wysłanie tego pisma. Zadzwoniłam do pana, z którym się umawiałam myśląc, że to pomyłka. Pan stwierdził, że umowa z nim miała mnie uchronić od wizyty komornika (????) a bank i tak kieruje sie swoimi procedurami. Wniosek z rozmowy był taki, że umowa z panem K. nie miała żadnej mocy. Zdenerwowałam się, ale uznałam, że nie ma o co kruszyć kopii ponieważ i tak na 15 września będę miała całą kwotę więc wyrobię się w terminie 37 dni. Dwa dni później otrzymałam dwa kolejne pisma, jedno było w skrzynce pocztowej z datą nadania 27.08 a drugie polecone z data nadania 28.08. W pierwszym piśmie wyznaczono mi 7 dni na spłatę kredytu a w drugim 30 dni. Łącznie zatem dostałam 3 pisma z różnymi terminami spłaty, z czego dwa były obciążone kara 30 zł. Jak mam rozumieć tę sytuację? Co mogę zrobić żeby bank dotrzymał warunków zawartych w przynajmniej jednym z pism?

W umowie o kredyt powinny być zawarte warunki, po ilu przychodzi wezwanie do zapłaty itd.

Łącznie zatem dostałam 3 pisma z różnymi terminami spłaty, z czego dwa były obciążone kara 30 zł.
Takie postanowienie, które obciąża konsumenta zryczałtowaną opłatą w za czynności windykacyjne w wysokości 30 zł może stanowić klauzulę niedozwoloną.

Poczytaj i jak nie zmienią swojego postępowania, zgłoś sprawę do SOKiK.
Opłaty za czynności windykacyjne nie mogą być dowolne | Konsument w sieci
Jeszcze raz o opłatach windykacyjnych | Konsument w sieci

Powrót