PKP a nie odbyty przejazd

• Autor wątku Autor wątku superkwasek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

superkwasek

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę coś zrobić z moją sprawą czy nie.
Miesiąc temu kupiłem bilet na przejazd PKP. Komunikacja nie przyjechała, ponoć był jakiś błąd w rozkładzie i to połączenie w sobotę nie kursowało jednak. Zaznaczam iż miałem kupiony na nie bilet. Sprawa też się komplikuje, gdyż jechałem dosyć daleko w podróż i miałem przesiadkę w miejscowości Łódź. I nie dość że to połączenie nie przyjechało, to w dodatku przez to nie zdążyłem na kolejny pociąg którym jechałem do Warszawy. Więc jestem stratny zarówno czasowo jak i finansowo. Przejazd do Łodzi to był przewoźnik regionalny, do Warszawy już intercity, więc inni przewoźnicy, nie miałem nawet możliwości zmiany biletu.
Złożyłem reklamacje, w mejlu zwrotnym dostałem odpowiedź iż przewoźnik ma 30 dni na odpowiedź. 30 dni minęło i 0 odpowiedzi. Co mogę zrobić w tej sprawie, czy przysługują mi jakieś prawa itp? Chyba nie może tak być, że jest jakieś połączenie w rozkładzie, kupuje na nie bilet, a potem okazuje się że jednak jest błąd i w sobotę nie kursuje?
Oczywiście no dla kilkudziesięciu złotych też nie chcę tracić swojego czasu, ale uważam że takie sytuacje w ogóle nie powinny mieć miejsca, a jak już to powinna być sprawa załatwiona szybko.
Pozdrawiam

Powrót