Płacę alimenty a podała mnie do komornika.

• Autor wątku Autor wątku pytajaca_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytajaca_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam
Mam pytanie. Co powinienem zrobić jeżeli matka mojego dziecka otrzymuje terminowo alimenty, a żeby mi dopiec podała mnie do komornika. Komornik wysłał do mnie pismo o wszczeciu egzekucji. Ja zwrotnie wysłałem potwierdzenia wpłat alimentów. Niestety była jest na tyle zawistna, że nic sobie z tego nie robi. Nawet nie odpisuje na pisma komornika o wyjaśnienie dlaczego nie informuje o moich wpłatach. Wszelkie prośby o cofnięcie komornika nie przynoszą rezultatu. Ona po prostu tego nie zrobi. Poza tym utrudnia mi kontakty z córką. Co mogę zrobić? Jak mam się pozbyć komornika?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Proponuję wystąpić o zwrot poniesionych kosztów komorniczych. Jak zapłaci raz czy drugi to jej się odechce

A coś więcej na ten temat?

Jestem w podobnej sytuacji. Moja ex podała mnie do komornika, gdy ze względu na pracę (kierowca międzynarodowy) spóźniłem się z wpłatą o 4 dni. Uprzedziłem ją o opóźnieniu i niby było wszystko ok. Miałem płatność do 15-tego a już 19-tego przyszło pismo od komornika o zajęciu wynagrodzenia. Ok, przebolałem to, niech komornik też zarobi.....Po pół roku doszliśmy do porozumienia i zgodziła się brać pieniądze do ręki za potwierdzeniem, a zamiast płacić komornikowi koszta itd lepiej kupić coś dziecku...Obiecała, że pójdzie do komornika i zrezygnuje z egzekucji.....Aż tu nagle po dwóch miesiącach dostaję informację o zajęciu konta bankowego, a nowy pracodawca (w międzyczasie zmieniłem firmę) informację, że ma wpłacić za 2 miesiące wraz z odsetkami plus bierzące do 15-tego każdego miesiąca........Wychodzi na to, że moja ex otrzyma podwójnie alimenty....Dodam jeszcze, że nie jest to "ciemna baba ze wsi", która nie wiedziała o tym, że ma taki fakt zgłosić komornikowi, tylko pracownik banku.

Co mogę w tej sytuacji zrobić? Zaskarżyć działania komornika? powództwo cywilne przeciwko ex?

Proszę osobę kompetentną o pomoc

Powrót