Płacenie za dostęp do okładek

• Autor wątku Autor wątku Glaeken
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Glaeken

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałem się poradzić czy pobieranie opłat za czasowy dostęp online do bazy danych zawierającej zeskanowane okładki oryginalnie wydanych filmów na nośnikach fizycznych (t.j. blu ray) jest legalne? Moje pytanie dotyczy poniższej oferty i portalu:

***mod***

Z góry dziękuję za odpowiedź

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Glaeken napisał:
... czy pobieranie opłat za czasowy dostęp online do bazy danych ...
Nie jest nielegalne.
Kompletnie inną kwestią jest rozporządzanie cudzymi utworami, to czy ktoś posiada na takie działania odpowiednie zezwolenie nie da się tutaj stwierdzić, pytaj u źródła lub wyślij zapytanie do uprawnionych z tytułu posiadania praw autorskich majątkowych.

Dziękuję za odpowiedź.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to nawet okładki mogą być traktowane jako utwór a zatem chronione prawem autorskim i rozporządzanie nimi t.j. pobieranie opłat za dostęp do nich bez zgody autora(-ów), może być uznane za naruszenie prawa chyba, że się posiada odpowiednią zgodę?

W takim razie kto może być właścicielem praw do okładek? Dystrybutor filmu? Drukarnia? "Grafik" jako autor okładki? Czy zupełnie inny podmiot?

Nie okładki, a grafika na nich jest utworem w myśl UoPAiPP. Posiadacza praw autorskich majątkowych musisz ustalić samodzielnie, możesz zacząć od krajowego dystrybutora lub przedstawiciela producenta.

Dzięki wielkie! Wobec tego ostatnie, mam nadzieję, pytanie: gdzie mogę znaleźć odpowiedni paragraf stanowiący to o czym rozmawiamy w tym temacie?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Glaeken napisał:
... gdzie mogę znaleźć odpowiedni paragraf stanowiący to o czym rozmawiamy w tym temacie?...
Wskazałem wyżej docelową Ustawę - Ustawa o prawach autorskich i prawach pokrewnych.

Powrót