Plagiat czy nie?

• Autor wątku Autor wątku Generalicja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Generalicja

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Witam;-)
Tematyka Prawa Autorskiego interesuje mnie coraz bardziej i to również ze względów praktycznych...
będę więc wdzięczna za Pomoc;)

w czasie studiów byłam szczegółowo uczona m.in. cytowania na Potrzeby pracy mgr, do wskazań później stosowałam się scisle, mianowicie:

1. Autor cytowanego Tekstu ( lub "X.Y. i wsp." - jesli Autorów więcej niż 3)
2. tytuł Pozycji Literackiej
3. rok wydania
4. tytuł rozdziału
5. strona w książce,
6. cytat w następujący sposób:
"(...) abc def (...)".

Moim skromnym zdaniem, zarzut plagiatu, (na marginesie pracy i ołówkiem), był pomówieniem.
Praca mimo to nie została nawet zrecenzowana (od kiedy Promotor ma wyłącznosc na jej ocenę?) i zostałam z absolutorium.

Proszę o Wskazówki szczególnie obecnych Tu Fachowców;-)
Co z tym plagiatem?
Wspomnę, ze inne szczegóły Sprawy były jeszcze mniej sympatyczne, choćby publiczne poniżanie przez Promotora w obecnosci Studentów młodszych lat.

Wszystkich Obecnych i Zainteresowanych pozdrawiam;-)

Generalicja napisał:
... Co z tym plagiatem? ...
Nie mamy zielonego pojęcia. Nigdy nie czytaliśmy Twojej pracy zatem trudno wypowiedzieć się na jej temat. Samo oznaczenie cytatów nie oznacza braku plagiatu.

Byłam przekonana, ze dla Uniknięcia plagiatu dośc powołać się szczegółowo i rzetelnie na cytowaną Pozycję, w Sposób opisany wyżej...czyli NIE dopuscić do przypisania nam Słów innego Autora..

Lecz jeśli praca będzie złożona w większości z cytatów może być uznana w rezultacie za plagiat lub za pracę nie spełniającą przesłanek pracy dyplomowej. Żadne programy antyplagiatowe nie mają tutaj znaczenia, ostateczna ocena należy do recenzenta i promotora. Stąd trudno dyskutować z ich oceną nie znając jej powodów.

Ostatnia edycja:
Dziękuję , rozumiem - praca nie składała się w większosci z Cytatów i były one krótkie, najwyżej 3-4 Wersy jednorazowo.
W tym jednak przypadku smiem twierdzić, ze ze wzgl. na całokształt Sprawy, to "ostateczna ocena(...)";-) należy do Sądu Rzeczypospolitej Polskiej.
Dziękuję za Porady i pozdrawiam:)

Już to zrobiłam - ale dziękuję bardzo;-)

Powrót