Plagiat forum

• Autor wątku Autor wątku maverick_x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maverick_x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Niedawno w sieci znalazlem moje forum, ktore zostalo splagiatowane. Domena rozni sie tylko jednym znakiem od mojej domeny, calosc, tj wszystkie opisy dzialow, for, struktura forum jest identyczna jak u mnie. Pierwsze posty w tematach wiekszosci sa pokopiowane, dalej dyskusja toczy sie juz swoim zyciem. Prosilbym o opinnie jakie konkretnie paragrafy takie dzialania lamia i ew. czego moge sie domagac od wlascicieli plagiatu.

Trudno powiedzieć. O prawach autorskich Twoich trudno tu mówić, chyba że grafika forum jest taka sama, a była tworzona przez Ciebie. Co do struktury to musiałaby ona być wyjątkowo twórcza i unikalna by nie można było jej powielić. To jest raczej pomysł na kształt forum, a pomysły ochronie nie podlegają. Jeśli idzie o domenę to roszczenia zgłaszane mogłyby być wtedy, gdy nazwa byłaby zarejestrowanym znakiem towarowym. Zwróć uwagę na adres tego forum, potem zmień końcówkę domeny wybierając różne kombinacje. Nie są to nasze strony, nie mamy z nimi nic wspólnego :)

W końcu tematy. Nie masz do nich praw autorskich, należą one do użytkowników, ale tylko jeśli są twórcze. Zwykła wypowiedź taka jak moja teraz nie jest utworem, który mógłby być chroniony.

Nie ma też nieuczciwej konkurencji, chyba że do czynienia mamy z dwiema firmami, z których jedna podwędziła drugiej pomysł i na tym zarabia.

Co do domeny - nie chodzi o koncowke a o unikalna nazwe, ktora w gruncie rzeczy nic nie oznacza (nie chcialbym tu podawac adresu na wszelki wypadek, powiem tylko, ze moja domena zawiera 3 takie same literki, plagiat 2).
Co do opisow tworzylem je sam i zostaly skopiowane kropka w kropke. Jestem pewny, ze byly kopiowane z mojego forum. Co do grafiki calosc postawili na darmowym szablonie.

Nic nie da sie z tym zrobic? Dogadanie sie nie wchodzi w gre bo sami sie u mnie na oryginalnym forum reklamowali wiec watpie zeby byli pokojowo nastawieni, chcialem ich nastraszyc jakims paragrafem.

maverick_x: co do opisów tematów to według mnie nic się nie zrobi. Bo przecież popatrz na różne fora komputerowe, prawne itp Większość nazw działów jest taka sama. Te nazwy przecież nie są chronione prawem autorskim, a ogólno odstępne. Ja bardzo się na tym nie znam, może niech inni fachowcy się wypowiedzą ;)

Powrót