Plagiat prasowy

• Autor wątku Autor wątku populo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

populo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! niedawno bylem uczestnikiem turnieju pilkarskiego - opisalem go na swojej stronce internetowej a fotki wkleilem na zprzyjaznione forum. Jakiez bylo moje zdziwienie kiedy nastepnego dnia okazalo sie ze pewne lokalne pismo umiescilo moja relacje i jedno ze zdjec na ktorym znajduje sie ja z kolegami (pozowalismy do niego, nie jestesmy tlem w mysl art. 81 ust. o prawie autorskim;)) z podpisem osoby, ktora niby jest autorem zdjecia i artykulu. Mam pytanie - czy w zwiazku z tym mge dochodzic jakis roszczen?? Bo wg art. 81 ust. o prawie autorskim wynika, ze rozpowszechnianie czyjegos wizerunku jest nielegalne? gdzie moge znalezc cos nt. plagiatu prasowego?? na co moglbym sie jeszcze powolac?? osobnik ten zaslania sie tym ze jest dziennikarzem i moze z takich rzeczy korzystac bez pytania. z gory dziekuje za pomoc

Witam, otóz dzienikaż nie do konca ma racje tak twierdząc. Jesli chodzi o użycie Twojego artykułu to rzeczywiście aprawo atuorskie dopuszcza mozliwośc przedruku (w ramach wolnych licencji) ale powinnien to zrobi za wynagrodzeniem - art. 25 prawa autorskiego. Pozdrawiam.

[cytat="populo":jty05l50]Witam! niedawno bylem uczestnikiem turnieju pilkarskiego - opisalem go na swojej stronce internetowej a fotki wkleilem na zprzyjaznione forum. Jakiez bylo moje zdziwienie kiedy nastepnego dnia okazalo sie ze pewne lokalne pismo umiescilo moja relacje i jedno ze zdjec na ktorym znajduje sie ja z kolegami (pozowalismy do niego, nie jestesmy tlem w mysl art. 81 ust. o prawie autorskim;)) z podpisem osoby, ktora niby jest autorem zdjecia i artykulu. Mam pytanie - czy w zwiazku z tym mge dochodzic jakis roszczen?? Bo wg art. 81 ust. o prawie autorskim wynika, ze rozpowszechnianie czyjegos wizerunku jest nielegalne? gdzie moge znalezc cos nt. plagiatu prasowego?? na co moglbym sie jeszcze powolac?? osobnik ten zaslania sie tym ze jest dziennikarzem i moze z takich rzeczy korzystac bez pytania. z gory dziekuje za pomoc[/cytat:jty05l50]

Ewidetnie naruszone zostaly Twoje autorskie prawa osobiste i majatkowe do tekstu, takze do foto, jesli jestes jej autorem (samowyzwalacz?). Jak rozumiem, przedrukowany tekst nie oznaczono Twoimi danymi jako autora, wiec nie jest to zaden dozwolony cytat, ale ordynarny plagiat. Masz prawo zadac np. trzykrotnosci zwyczajowego honorarium. W przypadku zdjecia, rowniez autor moze podniesc takie żądanie.

Fakt, ze sprawca jest dziennikarzem tylko go obciaza, bowiem jako profesjonalista powinien znac podstawowe normy prawa autorskiego. Wyslij pismo z wezwaniem do ugody do wydawcy tego pisma oraz do sprawcy. W mojej ocenie spokojnie mozesz zazadac np. 1,5 - 2 x honorarium; jesli sie nie zgodza, do do sadu - wowczas bedzie to kosztowalo sprawce 3x plus koszty procesu, ewe. egzekucji.

Powrót